A török hatóságok elrendelték 2745 ügyész és bíró őrizetbe vételét a meghiúsított katonai puccskísérlet nyomán – jelentette szombat este az NTV török hírtelevízió.
Törökország jogrendszerének felügyeleti szerve, a bírák és ügyészek legfőbb tanácsa (HSYK) korábban pontosan ugyanennyi, azaz 2745 bírót és ügyészt menesztett tisztségéből a puccskísérletet követően. Feltételezhető, hogy ugyanezeknek az igazságügyi illetékeseknek az őrizetbe vételét rendelték el. A HSYK korábban nem indokolta a több ezer bíró és ügyész eltávolítását.

A török kormány – Recep Tayyip Erdogán török államfővel az élen – azzal vádolja Fethullah Gülen amerikai emigrációban élő hitszónokot, hogy a kormány megdöntésére készül egy, a hivatalossal párhuzamos igazságügyi, katonai, oktatási és sajtóstruktúra kiépítésével.

Gülen többször is határozottan cáfolta, hogy bármi köze lenne az államcsínyhez, és elítélte a katonai hatalomátvételt, amellyel szerinte nem lehet elérni a demokráciát. A Pennsylvaniában élő Gülen újságíróknak azt mondta: lehet, hogy a puccskísérletet megrendezték.