Az orosz kormány minden előzetes figyelmeztetés nélkül kiterjesztette az ukrán-kazah tranzitforgalom januárban bevezetett korlátozását. A határon feltorlódott az áru, amelynek egy része az EU-ból származik.
Az orosz-fehérorosz határon több száz áruszállító teherautó, valamint nyolcvan vasúti vagon torlódott fel, amelyek Ukrajnából Kazahsztánba vinnének árut Oroszországon át – jelentette Andrzej Kublik, a Gazeta Wyborcza helyszíni tudósítója. Moszkva az év elején kezdte el korlátozni az Ukrajnából Kazahsztánba tartó áruk tranzitforgalmát.

Az ezeket szállító járművek csak néhány meghatározott határátkelőn mehetnek át a belorusz határon, ráadásul a szállítmányokat leplombálják, és ellátják egy olyan eszközzel, amely lehetővé teszi, hogy útjukat az orosz területen nyomon követhessék. Az orosz kormány azonban teljesen váratlanul újabb korlátozásokat vezetett be.

Putyin rendelkezett

A múlt pénteken hozták nyilvánosságra Vlagyimir Putyin elnök határozatát, amely szerint júliustól tovább szigorítják az Oroszország területén át Ukrajnából Közép-Ázsiába tartó tranzitforgalmat. A döntés alapján nem csupán a Kazahsztánba, hanem a Kirgizisztánba irányuló szállításokat is megnehezítik.

A legnagyobb gond azonban az, hogy júliustól megtiltották az Ukrajnából, s ezzel általában a nyugatról Közép-Ázsiába szállítandó élelmiszerek tranzitját. Oroszország ezzel egész Közép-Ázsia áruellátását megnehezítette Ukrajna területéről.

Forrás: napi.hu