A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) ma hozza nyilvánosságra jelentését a 2014-es Szocsi olimpiáról. A WADA ma kiadott jelentésében azt állítják, hogy a moszkvai laboratórium megvédte az orosz atlétákat a 2014-es szocsi olimpián, és az orosz nemzeti sportminisztérium szemet hunyt a sportolók doppingolása felett. A jelentésről itt olvashat még.  A jelentésre hivatkozva a WADA azt javasolja, hogy a teljes orosz delegációt zárják ki a riói olimpiáról.
Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn nyilatkozott a doppingbotránnyal kapcsolatban. Elmondta, hogy az orosz sportolók elleni vádak egyetlen botrányos hírnevű személy vallomásán alapulnak.

Az orosz elnök a családjával együtt az Egyesült Államokba menekült Grigorij Rodcsenkóra utalt, aki korábban az orosz doppinglaboratórium vezetője volt. Rodcsenko készségesen szolgáltatott információkat a WADA képviselőinek és a The New York Timesnak is.

Az ilyen beavatkozás célja, hogy a sportot a geopolitikai nyomás eszközévé tegye és negatív képet alkosson az országról és az emberekről- mondta az orosz elnök.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megerősítette, hogy vizsgálják az ügyet.

Az orosz közösségi média a tiszta sportolók mellé állt.