Recep Tayyip Erdogan török elnök figyelmeztetést kapott Oroszországtól, hogy katonai puccs készül ellene – írja az iráni Farsz hírügynökség szerdán.
A hírügynökség ankarai diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a török hírszerzés (MIT) órákkal az államcsíny kezdete előtt figyelmeztetést kapott az oroszoktól a közelgő katonai puccsról.

A figyelmeztetést azokra a kódolt rádióüzenetekre alapozták, amelyeket a térségben állomásozó orosz hadsereg fogott el. Ezekből az üzenetekből kiderült, hogy helikopterekkel akarták megtámadni azt a szállodát, amelyikben a török elnök megszállt. A tervek szerint letartóztatták vagy megölték volna.

A hírügynökség emlékeztet, hogy az orosz hadsereg a török határ közelében található Hmejmim légibázison, az orosz haditengerészet hajói pedig a szíriai partok közelében állomásoznak és megfelelő technikai felszerelésekkel rendelkeznek a kódolt üzenetek elfogására.

Július 16-án éjjel a hadsereg egy csoportja katonai hatalomátvételre tett kísérletet. Fegyveres összetűzések főként Ankarában és Isztambulban történtek. Az ország vezetése röviddel később bejelentette, hogy a puccsot leverték. Hivatalos információk szerint az államcsíny kísérletnek 208 halálos áldozata volt, és 1491-en megsebesültek.

Ankara szerint Gülen áll a háttérben

A puccskísérletet az ankarai vezetés szerint az Amerikában száműzetésben élő hitszónok, Fethullal Gülen szervezte meg. A török igazsságügyi miniszter közölte, hogy bizonyítékaik vannak erre vonatkozóan, ezért kérték az Egyesült Államoktól Gülen letartóztatását és kiadatását.

Oroszországban találkozik Putyin és Erdogan

Augusztus elején Oroszországban fog találkozni Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök – közölte Dmitrij Peszkov az orosz államfő sajtótitkára szerdán.

Börtönben az orosz gépet lelövő pilóták is

Őrizetbe vették azt a két pilótát, akik tavaly novemberben Szíriában lelőtték azt a Szu-24-es orosz bombázót, ami miatt megszakadt az orosz-török diplomáciai kapcsolat. A két pilóta azért vett részt a puccskísérletben, mivel úgy vélték, hogy miután Erdogan kibékült Putyinnal, őket keményen meg fogják büntetni. Most feltehetően még jobban megbüntetik majd őket.