A varsói NATO-csúcsértekezleten tartózkodó Barack Obama amerikai elnök újságíróknak nyilatkozva elítélte pénteken a dallasi rendőrgyilkosságokat, és beszámolt arról, hogy kifejezte részvétét a texasi város polgármesterének, és felajánlotta neki a szövetségi kormány segítségét.
EPA/JAKUB KAMINSKI POLAND OUT
Az elnök azt mondta, noha nem minden körülmény ismert a rendőrök elleni összehangolt támadásból, az egy “előre kitervelt, gonosz és aljas” tett volt, amelyet nem lehet igazolni, és amely megdöbbentette az egész országot.

Dallasban a rendőri erőszak és túlkapások elleni tüntetés alatt orvlövészek nyitottak tüzet rendőrökre csütörtök este, öt rendőr meghalt, hat megsebesült. Három feltételezett elkövetőt – két férfit és egy nőt – letartóztattak, a negyedik pedig, miután tárgyalásokba bocsátkozott a rendőrökkel, majd lőni kezdett rájuk, lövésektől meghalt.

Az emberek azért vonultak az utcára a városban, hogy tiltakozzanak az elmúlt napokban feketék ellen elkövetett rendőri túlkapások ellen, amelyek következtében két afroamerikai életét vesztette.

Obama egy alkalommal azt mondta, hogy nincs ellentmondás a rendfenntartó testületeknek nyújtott társadalmi támogatás és aközött, hogy fel kell számolni a részrehajlást az igazságszolgáltatási rendszerben.

MTI