Egyértelműen Theresa May belügyminisztert látná szívesebben a brit lakosság David Cameron utódjaként - derült ki a Sky News legújabb közvélemény-kutatásából.
KI LEGYEN NAGY-BRITANNIA KÖVETKEZŐ MINISZTERELNÖKE? – A Sky News közvélemény-kutatást július 7-én végezték el, SMS-ekkel
Egy új közvélemény-kutatás szerint a britek többsége Theresa May konzervatív politikusra adná le voksát. A belügyminiszter 48 százalékával toronymagasan vezet, míg Andrea Leadsom energiaipari államtitkár 25 százalékkal a második helyen áll – írja a Sky News.

A frakciószavazáson kiválasztott Theresa Mayre és Andrea Leadsomra leadott SMS-es szavazatokból azonban az is kiderült, hogy a lakosság 28 százaléka még bizonytalan.

Sokat számít az uniós álláspont

A közvélemény-kutatás során megkérdezettek fele nem tartja életfontosságúnak, hogy a következő miniszterelnök vaskalapos Brexit-kampányoló legyen. Harminchét százalék szerint fontos az “euroszkeptikus mentalitás”, a maradék nyolc százalék nem foglalt állást a kérdésben.
FONTOS, HOGY A KÖVETKEZŐ MINISZTERELNÖK BREXIT-KAMPÁNYOLÓ LEGYEN?
Az idősebb szavazók – akikre a népszavazás után legtöbbször a tudatlan, rövidtávon gondolkodó jelzőket aggatták – azonban inkább szavaznának Leadsomra, mint fiatalabb honfitársaik. Bár náluk is csak 33 százalékot tesz ki ez az arány a fiatalok elenyésző 14 százalékával szemben.

Theresa May azonban 50 százalékos támogatottságot élvez az 55 évnél idősebb szavazók körében.
Forrás: Twitter
A közvélemény csak bónusz, a pártnál kezdődik minden

May kétségtelenül javára fordítja növekvő népszerűségét – foglalta össze a helyzetet a Sky Data vezetője, Harry Carr, aki pont ezért úgy gondolja, hogy Andrea Leadsom hamarosan agresszív kampányolásba kezd, és ehhez a konzervatív politikusok között próbálja majd pozícióját megerősíteni. A brit lakosság csak ezután következhet.

Arra is emlékeztetett, hogy volt már példa hirtelen előretörésre a konzertavív pártnál: David Cameron 2005-ben még kívülállónak számított, és ahhoz képest viszonylag sikeres karriert futott be. Úgy gondolja, hogy még túl korai csak a lakosságra támaszkodni, mert “minden a pártban kezdődik el”.

Nagy-Britanniának legkésőbb szeptember 9-én ismét női miniszterelnöke lesz, és legalább akkora kihívás vár rá, mint amilyennel Margaret Thatcher szembesült 37 évvel ezelőtt, amikor Nagy-Britannia első női kormányfőjeként beköltözött a Downing Street 10. alatti rezidenciára.