Az orosz külügyminisztérium megerősítette azokat a jelentéseket, miszerint az amerikai hatóságok kiutasítottak két orosz diplomatát Washington DC-ből azon eseményt követően, amely 2016. június 6-án történt a moszkvai amerikai nagykövetségen kívül, amikor egy amerikai diplomata állítólag “megütött” egy orosz biztonsági személyt.
“Meg tudom erősíteni… az amerikai kormány nem követelheti a washingtoni orosz nagykövetség két alkalmazottjának távozását bármiféle panasz benyújtása nélkül. Továbbá a külügyminisztérium erősen kérte, hogy ezt a tényt ne tegyük közzé. Mint látható, ez a szokásuk az amerikai diplomatáknak, hogy megtartsák a szavukat,” – mondta Szergej Ryabkov orosz külügyminiszter-helyettes a sajtónak, utalva az incidens Washington Postban történt nyilvánosságra hozására. (1)(2)

A cikk azt állítja, hogy egy orosz őr “megtámadott és megvert egy amerikai diplomatát, aki megpróbált belépni“, az amerikai nagykövetségre Moszkvában idézve azokat “az amerikai tisztviselőket, akik tájékoztatást kaptak az esetről.”

“Az amerikai diplomata – vagy pontosabban egy CIA tisztviselő, aki a nagykövetség fedezékében dolgozott, majd álruhában visszatért egy hírszerzési művelet lefolytatása után – megtámadott egy rendőrt, aki feladatát végezve védte a diplomáciai képviseletet,” – magyarázta Ryabkov.

“Az eseményről készült videó felvételt július 7-én mutatta be az NTV csatorna és önmagáért beszél – az éjszaka közepén egy kötött sapkát viselő férfi, amit a fejére húzott azon tény ellenére, hogy nyár van, kiugrott egy taxiból, és a nagykövetség bejárata felé sietett anélkül, hogy bármilyen kísérletet tett volna személyazonosságának igazolására. Amikor az őr rohant, hogy elfogja őt annak érdekében, hogy megakadályozzon egy esetleges fenyegetést a diplomáciai képviselet ellen, megütötte a tisztet az arcán a könyökével, ami valójában egy bűncselekmény,” – jegyezte meg Ryabkov.


Ryabkov elmondta, hogy az amerikai ügynököt, aki részese volt az incidensnek kiutasították Oroszországból egy másik CIA ügynökkel együtt, válaszul az orosz diplomatákat célzó hasonló intézkedésekre.

“Az amerikai hatóságok barátságtalan lépése után az amerikai nagykövetség két alkalmazottjának el kellett hagynia Moszkvát. ‘Nemkívánatos’ személyekké lettek nyilvánítva azon tevékenységeik miatt, melyek összeegyeztethetetlenek diplomáciai státuszukkal. Az éjjeli csavargó az egyik közülük, valamint egy másik CIA ügynök,” – mondta Ryabkov.

Az amerikai nagykövetség nem volt hajlandó kommentálni a két kiutasított diplomata státuszát. “Ahogy a szokásos gyakorlat megköveteli, nem fogok beszélni egyik alkalmazott státuszáról sem, akik a tengerentúlon szolgálnak,” – mondta William Stevens a nagykövetség szóvivője a RIA Novosti hírügynökségnek szombaton. (3)

Az amerikai hatóságok tagadják, hogy az amerikai diplomata volt, aki kiprovokálta az incidenst június 6-án.

“Június 6-án, egy akkreditált amerikai diplomatát, aki megfelelően azonosította magát a nagykövetség protokollja szerint, belépve az amerikai nagykövetség területére megtámadta egy orosz rendőr.

A tett indokolatlan volt, és veszélyeztette az alkalmazottunk biztonságát… Az orosz állítás, hogy a rendőr a nagykövetséget védte egy azonosítatlan személytől egyszerűen valótlan,” – mondta John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy pénteki sajtótájékoztatón, látszólag ellentmondva a biztonsági kamera által rögzített bizonyítéknak.

“Bármennyire is nehéz tagadni a nyilvánvalót, az amerikai külügyminisztérium továbbra is így tesz,” – mondta Ryabkov.

“A hatóságok Washingtonban konkrét intézkedéseket vesznek igénybe, hogy tovább súlyosbítsák a kétoldalú kapcsolatokban kialakult hangulatot, amit az Obama adminisztráció több mint két éve módszeresen tönkretesz, beleértve a kísérletet, hogy aláássák a gazdaságunkat, és a katonai fenyegetést.”

“Reméljük, hogy Washington fel fogja ismerni az agresszív oroszellenes cselekvési irány romlottságát. Ha azonban úgy döntenek, hogy tovább haladnak az eszkaláció ezen útján, az ilyen politika nem marad megválaszolatlan,” – figyelmeztetett Ryabkov.

(1) – http://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/235
(2) – https://www.washingtonpost.com/opinions/russian-fsb-guard-attacks-us-diplomat-outside
(3) – http://ria.ru/politics/20160709/1462490293.html