A német kancelláriaminiszter szerint a menekültek jelenléte nem jár együtt a terrorveszély növekedésével, ugyanakkor előfordulhat, hogy vannak, akik dzsihadista ideológia hatása alá kerülnek.
A kereszténydemokrata Peter Altmaier a Würzburg közelében egy vonaton elkövetett baltás-késes támadással kapcsolatban a ZDF országos köztelevíziónak elmondta: az utóbbi 12 hónap vizsgálatai világosan megmutatták, hogy a terrorveszély a menekültek körében “nem nagyobb és nem kisebb”, mint a lakosság más csoportjaiban.

“A legtöbb terrorista, aki az utóbbi hónapokban merényletet követett el Európában, nem menekült volt, hanem itt született és itt nőtt fel”, de természetesen előfordulhat, hogy menekültek a dzsihadista ideológia hatása alá kerülnek.

Ez történhetett a würzburgi esetben is, az Iszlám Állam minden bizonnyal az interneten terjesztett propagandájával érte el a támadót, aki azonban nem az IÁ szervezésében, hanem önállóan, egyedül hajtotta végre a támadást – mondta a miniszter a ZDF kedd késő esti híradójában.

Szerdán a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnöke, Hans-Georg Maassen ugyancsak a ZDF-nek elmondta, kétséges, hogy a támadó valóban afgán volt, lehetett oka arra, hogy ne az igaz személyi adatait adja meg a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF).

Ez széles körben elterjedt gyakorlat, és nem feltétlenül a terrorista szándék leplezését szolgálja.

A BfV elnöke rámutatott, hogy a személyazonosság megállapítása igen nehéz, mert a menedékkérők 70 százaléka érvényes okmányok nélkül érkezik az országba.