Macedónia és Bulgária irányából egyre több bevándorló érkezik Szerbiába. Egyre erőszakosabbak és az eddigieknél elszántabbak a magyar határra érkező illegális migránsok, akik mindenáron át akarnak jutni az unió külső határán – közölte Bakondi György.
A Szerbiába érkező bevándorlók egyre nagyobb számban közelítik meg a magyar határt, és nagyon elszántak. Készek arra is, hogy akár erőszakos módon, de mindenáron Nyugat-Európába jussanak – közölte Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en a Macedónia és Bulgária irányából megnövekedett illegális migrációval kapcsolatban. Az idei első negyedévben mintegy 4500-an, a második negyedévben már 10 500-an kísérleteztek illegális átlépéssel Magyarország déli határszakaszain, tehát az érkező migránsok száma folyamatosan emelkedik – hangsúlyozta a belbiztonsági főtanácsadó.

Bakondi György szerint ezért Európa-szerte egyre többen vélik úgy, hogy ilyen mértékű tömeges migrációt Európa nem képes kezelni, ezért a nemzeti kormányoknak és Brüsszelnek további határozott lépéseket kellene tenniük a védelem érdekében. A bevándorlással kapcsolatban Bakondi szerint az utóbbi időben új jelenségként sajnos az vált megfigyelhetővé, hogy a migránsok egyre több erőszakos cselekményt követnek el, ami komoly veszélyt jelent az európai közbiztonságra nézve. Emlékeztetett arra, hogy a magyarországi befogadótáborokban is több atrocitás történt, a németországi vonaton támadó migráns pedig valószínűleg az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel állt kapcsolatban.

Az illegális bevándorlásról az Országgyűlésben is szó volt. – Az elmúlt napok tragikus eseményei bebizonyították azt az egyre többek számára nyilvánvaló tényt, hogy szoros összefüggés van az Európát terhelő migrációs nyomás és a terrorveszély fokozódása között – mondta a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában. Kósa Lajos hangsúlyozta: sokan vannak, akik a nyilvánvaló összefüggést tagadják, nemcsak Európában, hanem Magyarországon is, elsősorban olyan, a baloldalhoz köthető politikusok, mint Gyurcsány Ferenc.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a migrációt nevezte az ország előtt álló egyik legnagyobb problémának, és hangsúlyozta, hogy a bevándorlás kérdése Magyarországon és Európában terrorveszélyt is hordoz magában. A Fidesz ugyanakkor felszólította a baloldali politikusokat, hogy a bevándorlók támogatása helyett álljanak a magyar emberek oldalára. Ezt Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője jelentette be azzal kapcsolatban, hogy a Századvég egy friss uniós felmérése szerint a megkérdezettek mintegy kétharmada tart attól, hogy a bevándorlás növeli a bűn- és a terrorcselekmények számát.