Nem voltak iratai, minden adatát csak bemondás alapján rögzítették.
Magyarországon vettek ujjnyomatot a Würzburg melletti vonaton támadó baltás-késes afgántól - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A FAZ szerint a támadó teljesen ellenőrizetlenül lépett be Németországba. Ujjlenyomatát 2015 júniusában, Magyarországon rögzítették az Eurodac uniós menekültügyi adatbázisba. Amikor június végén megérkezett Németországba, a német hatóságok nem vizsgálták meg, hogy regisztrálták-e már valahol az EU-ban, nem vettek ujjnyomatot, amelyet lefuttathattak volna a közösségi adatbázisban.

A menekültügyet szabályozó dublini előírások alapján a németek a magyarországi regisztráció miatt megtagadhatták volna a belépést a magát afgán állampolgárnak mondó, felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorútól.

Tavaly júniusban a szövetségi rendőrség nem végzett rendszeres ellenőrzést a határon, de megerősített járőrökkel igyekezett megakadályozni az illegális határátlépést. A szövetségi kormány csak 2015 szeptemberében döntött arról, hogy nem ellenőrzik és regisztrálják a menedékkérőket a határon, de a hatóságok már korábban is eltértek a dublini szabályoktól - írja a FAZ.

IRATOK NÉLKÜL

A támadó 2015 decemberében nyújtott be menedékjog iránti kérelmet és idén márciusban kapott tartózkodási engedélyt. A FAZ szerint egyszer sem nyújtott be személyazonosság igazolására alkalmas iratokat, identitásáról mindig csak az általa közölt adatokat rögzítették. A támadó kilétét legkésőbb a menedékjogi eljárásban alaposan meg kellett volna vizsgálni, de Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint ez sem történt meg. A miniszter szerint az eljárásban a támadót nem hallgatták meg személyesen és nem vettek ujjnyomatot tőle.

Herrmann azt követelte, hogy a rendőrség tartóztassa fel a határon azokat, akik érvényes iratok nélkül érkeznek. A tartományi miniszter szerint a bevándorlási és menekültügyi hivatalnak fel kell gyorsítani az eljárásokat. A BAMF szerint az afgán állampolgárok esetében az eljárások átlagos átfutási ideje 13,4 hónap. Június végén 496 ezer feldolgozatlan menedékjogi kérelem volt a hivatalnál.

AZ ÁMOKFUTÁS HATÁRÁN

A 17 éves menedékkérő hétfőn baltával és késsel rátámadt egy vonat utasaira a bajorországi Würzburg közelében. A vonaton 4 utast sebesített meg, majd leszállt, és még egy emberre is rárontott. Rátámadt az előállítására érkezett különleges rendőri egységre, ezért a kommandósok lelőtték.

A nyomozás eddigi adatai alapján az Iszlám Állam terrorszervezet propagandájának hatására, de egyedül, önállóan cselekedett. Thomas de Maiziére német belügyminiszter szerint az eset az "ámokfutás és a terrorizmus határán" helyezkedik el.