Egyszerre volt kérlelhetetlen kritikusa Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnöknek. Ez külön-külön sem életbiztosítás. Ki volt a tegnap meggyilkolt újságíró, Pavel Seremet?
Autójába rejtett robbanószerkezettel gyilkoltak meg szerdán Kijevben egy ismert, évek óta Kijevben élő, orosz állampolgárságú újságírót, Pavel Seremetet, az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársát.

Seremet a reggeli órákban a belvárosban haladt autójával, amikor az egyik kereszteződésben felrobbant vele a jármű. A kijevi ügyészség szóvivője szerint az újságíró mindössze 500-600 métert tett meg otthonától a járművel, amikor a detonáció bekövetkezett. Seremet ugyanakkor túlélte a detonációt; a mentőben halt bele sérüléseibe.

Pavel Seremet a fehérorosz fővárosban, Minszkben született 1971-ben. A Szovjetunió felbomlása után előbb fehérorosz, majd orosz állampolgár lett. Több emberi jogi mozgalomhoz is csatlakozott.

1994 és 1995 között a fehérorosz Prospekt című heti televíziós magazinműsoron dolgozott. Az adást maga Lukasenka tiltotta be, mindössze egy héttel a ’95-ös belorusz négy igenes népszavazás előtt. Seremet ezután a Belarusskaya Delovaya Gazeta című lapnál, majd az ORT nevű orosz televíziónál kezdett dolgozni, utóbbinál azért, mert véleménye szerint az elhatalmasodó minszki cenzúra miatt Oroszországból könnyebb lett alternatív hírforrást működtetni.
’97-ben néhány kollégájával oda-vissza illegálisan lépte át a belorusz—litván határt, hogy bemutassa, ugyanez a manőver mennyire nem jelenthet problémát a csempészeknek sem. Az akcióért Pavel Seremetet egy társával együtt lecsukták.

Seremet kollégája és harcostársa, Dmitry Zavadsky 2000-ben tűnt el, miközben éppen hozzá igyekezett egy találkozóra. Seremet kezdettől a minszki hatóságokat gyanította Zavadsky eltűnése mögött.

Az újságíró 2014 nyarán az OTR-től is távozott, az ukrán válság miatt a stábra helyezett politikai nyomásra hivatkozva. Az elmúlt öt évben Kijevben élt, de megtartotta orosz állampolgárságát. 2012-től lett saját blogja az Ukrajinszka Pravda hírportálon, 2015 szeptemberétől 2016 áprilisáig pedig az ukrajnai Vesztyi hírrádió műsorvezetőjeként is dolgozott.

Egyszerre volt kérlelhetetlen kritikusa Aljakszandr Lukasenka fehérorosz, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnöknek, ugyanakkor jó barátja volt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikusnak, akit tavaly a nyílt utcán lőttek agyon Moszkvában. Seremet többször nyilvánosan kritizálta a Krím annexióját és az orosz katonai beavatkozást Ukrajnában.

Seremet egyébként az Ukrajinszka Pravda második, gyilkosság áldozatává vált munkatársa: a hírportál alapítóját és szerkesztőjét, Heorhij Gongadzét 2000-ben gyilkolták meg minden bizonnyal politikai okokból, hivatása gyakorlása miatt.