Lassan magunk mögött hagyjuk a nyár közepét is, de még sokan csak most tervezik a külföldi kiruccanást, ahol bizony érdekes gyümölcsfélékkel is szembetalálkozhat a gyanútlan turista.
Az egyik legjobb dolog a nyárban, hogy mindig kapni friss gyümölcsöt. Természetesen a különböző barackok és dinnyék mellett ma már egyre több egzotikus gyümölcs is a boltok polcaira kerül, ha pedig külföldre utazunk, szinte biztosan találkozunk igazi érdekességekkel. Nézzünk néhány ilyen speciális gyümölcsöt.

Ma már itthon is beszerezhető az úgynevezett csillaggyümölcs vagy carambola, az ötágú csillagra hajazó gyümölcs Ázsia délkeleti részéből származik és rendkívül egészséges. Sok antioxidáns, C-vitamin és rost található benne, miközben alacsony a kalória és a cukortartalma. Bármilyen gyümölcssalátában jól mutat, elég csak megmosni és szeletelni.

Mint egy mákkal dúsított vaníliafagylalt, nagyjából így lehetne jellemezni a sárkánygyümölcsöt vagy talán ismertebb nevén a pitaját. A vitaminokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcs szintén Ázsiából származik. A benne lévő apró fekete magok Omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami akár hangulatjavítóként, akár a szív egészségének megőrzőjeként is számításba jöhet. Kettévágva könnyen kiszedhető a héjból.

El tud képzelni egy olyan gyümölcsöt, aminek állaga a húséra emlékeztet? Nos, igen a kenyérfafélék közé tartozó jákafa gyümölcse pont ilyen. A hatalmasra megnövő gyümölcs akár 50 kilót is nyomhat, és húsa tele van C-vitaminnal, míg magja remek fehérje, kálium, kalcium és vasforrás. Szerencsére, ezzel nem kell bajlódnunk, de tulajdonképpen úgy kell előkészíteni, mint a dinnyét, szeletekre vágva lehet a húsát kinyerni.

Rendkívül kellemetlen szaga van, de mégis finom a leginkább tüskés kókuszdióra emlékezető durián. Az ázsiai gyümölcsből ma már fagylaltot is készítenek, és természetesen jeges üdítőnek, turmixolva is kiváló. Vastag héját bevagdosva le kell fejteni a gyümölcshúsról.

A papaya annyira nem számít újdonságnak, hazánkban mégis kevesen fogyasztják. Ez nagy hiba, mivel a gyümölcs rengeteg A-, C- és K-vitamint tartalmaz, de káliumból, folsavból és rostból is nagy mennyiség található benne. Legfőbb hatóanyaga azonban a papain, ami remek fegyver a gyomorbetegségek és gyulladások elleni harcban. Az avokadóhoz vagy a sárgadinnyéhez hasonlóan kell megpucolni.

Valamikor a kínai gyorséttermek térnyerésével egy időben terjedt el hazánkban a nem kifejezetten vonzó kinézetű licsi, aminek íze remek kiegészítője lehet például a kókuszénak. Ma már frissen és konzerv formájában is hozzájuthatunk, hatására csökken a gyomorfájdalom a köhögés és segíthet a fogyókúrában is. Egyszerűen csak le kell róla szedni a hajszálvékony, de merev héjat.