Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a testmozgás regisztrálását ígérő aktivitásmérők, a fitness trackerek. A legnagyobb elektronikai óriásvállalatok egymást túllicitálva folyamatosan újabb, a korábbiaknál tökéletesebbnek hirdetett eszközöket dobnak piacra. Utánajártunk, jelenleg hol tartunk, és mire számíthatunk a jövőben.
Mint korábban megírtuk, az Egyesült Államokban minden tizedik felnőtt rendelkezik testen viselhető fizikaiaktivitás-mérővel, egy részük pedig valószínűleg rendszeresen használja is azt. Rajtuk kívül a felnőttek két százaléka okosórát hord, amely egyéb funkciói mellett általában ugyancsak képes nyomon követni viselőjének mozgását. A vásárlók nagy része a csuklón hordható érzékelőket preferálja. Ezek közül a Fitbit és az Apple Watch mindenképpen a legnépszerűbbek és legismertebbek közé tartozik, de a kínálat messze szélesebb.

Divatos kiegészítők

Az aktivitásmérőket alapvetően két csoportba sorolhatjuk: vannak pulzusmérők, illetve olyan termékek (így például a MisFit, a Jawbones vagy az okosékszerek), amelyek a lépések számát, a testmozgás időtartamát, a megtett távolságot és az elégetett kalóriákat összesítik.

Az is érezhető, hogy a klasszikus, műanyag okosórák ideje elmúlni látszik, helyüket pedig a legkülönfélébb méretű és stílusú eszközök veszik át. Napjainkban akár bőrből, féldrágakövekből vagy aranyból készült kiegészítőkkel is mérhetjük aktivitásunkat.

Az egyik legkülönlegesebb fitneszmérő a Swarovski Shine, melyet a Swarovski a MisFittel közösen alkotott meg. Az ibolyaszínű, kristályokkal díszített eszköz napelemmel működik, figyeli a lépések és a kalóriák számát, valamint az alvási ciklusokat.

Érdemes megemlíteni a rozsdamentes acélból készült, Mira névre keresztelt karperecet is, melyet három különböző méretben és öt színben árulnak. A készülék kabátra, övre és zsebre is könnyen rögzíthető, és ugyancsak a lépések számát, a kalóriát és a megtett távolságot jegyzi.

Az ágazat fejlődését jelentősen felgyorsítja, hogy azok a hordható készülékek, amelyek a test funkcióit folyamatosan figyelik, orvosbiológiai kutatásokban is egyre nagyobb teret kapnak. Persze a szakembereknek még számos kihívással meg kell küzdeniük: talán az egyik legnehezebb feladat annak az anyagnak a megtalálása, mely elég vékony és rugalmas, azonban kényelmes és feltűnés nélkül viselhető.

Intelligens tapasz

Amerikai kutatók nemrégiben egészen új utakat nyitottak meg a fitneszmérők világában: a mellkason viselhető Chem-Phys tapasz az első olyan eszköz, amely képes egyszerre figyelni a fittségi szintet és a szív működését – írja a Medical News Today.

A kutatás végső célja, hogy egy olyan eszközt hozzanak létre, amely kémiai, fizikai és elektrofiziológiai jelzések egész sorát képes egy időben, folyamatosan figyelni – magyarázza Patrick Mercier, a projekt vezetője és a Jacobs School of Engineering munkatársa. Hozzáteszi: a kutatás eredménye ebben nagyon fontos lépést jelent, és arra utal, hogy valóban lehetséges egy ilyen fitneszmérő kifejlesztése.

Az eszköz lényegében egy rendkívül vékony, poliészterből készült hajlítható tapasz, melyet a kutatók szitanyomás (egy sokszorosító grafikai eljárás) útján állítottak elő. A tapasz közepén egy laktát-érzékelő elektróda, két végén pedig két elektrodiogram elektróda található, melyek a szív elektromos jeleit érzékelik. Az összegyűjtött információkat az eszköz képes laptopra, okostelefonra vagy okosórára továbbítani.

A tapaszt végül három férfi segítségével tesztelték, akik 15-30 percet intenzív kerékpározással töltöttek. Kimutatták, hogy az általa gyűjtött információk illeszkednek a hagyományos, kereskedelmi forgalomban már kapható pulzusmérők által gyűjtött adatokhoz. A kutatócsoport most azt tervezi, hogy javításokat végez a készüléken, melynek részeként egyebek mellett a kálium és a magnézium szintet is mérni lehetne.

Az igazi változást azonban a beültetett eszközök és az okostabletták térnyerése hozhatja el – olvasható a Wareable.com cikkében. A BodyCap tabletta például a test belső hőmérsékletének mérésére készült, és a jelenlegi tervek szerint az élsportolók képzésében nyújthat segítséget.