Európa egyszerűen nem tud mit kezdeni az iszlám szélsőségesekkel – röviden így foglalhatjuk össze az Origó Adel Kermiche papgyilkos terroristáról készült portréját.
A történet megrázó, mert kiválóan mutatja, mennyire tehetetlen az évszázadok alatt európaira csiszolódott európai jogrend egy-egy iszlám fanatikussal szemben.

Mint emlékezetes, a két dzsihádista kedd délelőtt, mise közben rontott be egy templomba Franciaország északi részén, Saint-Étienne-du-Rouvray városában. Itt túszul ejtették a papot, két apácát és három másik embert. A 86 éves papot térdre kényszerítették, majd elvágták a torkát.

Közben azt kiabálták: „Allah akbar”, és „keresztények, uralkodunk rajtatok”.

Az Origó az egyik elkövető, Adel Kermiche terroristává válásának útját rajzolta fel. Mint írják: már az iskolában is agresszív gyerek volt, akit egy rendőrségi jelentés naiv és befolyásolható fiatalként jellemzett.

A 19 éves terrorista kétszer is megpróbált Szíriába szökni, mert az Iszlám Államhoz akart csatlakozni. Emiatt 10 hónapot börtönben töltött, márciusban helyezték feltételesen szabadlábra, nyomkövetőt kellett viselnie. Kermiche mindennap elhagyhatta a lakását fél 9 és fél 1 között, a támadást is ebben az időben követték el.

A fiatalembert először 2015 márciusában hallgatták ki a rendőrök, miután egy másik helyi fiatalt Kermiche személyi igazolványával fogtak el a szíriai határon. Kermiche ezt követően bátyja személyijével maga is elszökött, de egy Münchenből Belgrádba tartó buszon letartóztatták.

Amikor idén februárban sor került a tárgyalására, tíz hónapnyi börtön után, azt állította, hogy nem szélsőséges. Ezt azzal támasztotta alá, hogy gyakran elmulasztja a reggeli imát, mivel nem tud időben felkelni. A bírónak arról is beszélt, hogy a börtönben az öngyilkosság is megfordult a fejében. És ígérgette, hogy megjavult. Sőt arról is beszélt, hogy mennyire tudatában van annak, hogy nem megfelelően viselkedett. Mármint arra utalt, amikor hamis papírokkal Szíriába akart szökni.

És ez elegendő volt, hogy kiengedjék. Azt hiszem, Európának egy-két dolgot az alapoktól kell újragondolnia.