Sokan nem is gondolnák, de akár egy könnyed vacsorának tűnő salátát is el lehet úgy készíteni, hogy gátat szabjon a fogyásnak. Arról, hogy ez, hogyan lehetséges Sárga Diánát az Életmód Orvosi Központ dietetikusát kérdeztük.
A hosszútávon fenntartható fogyás alapja az életmódváltás. Fontos elsajátítani, hogy milyen alapanyagokból és hogyan készüljenek el ételeink úgy, hogy ne vonjuk meg magunktól az egészségmegőrzés szempontjából fontos tápanyagokat, mégis sikerrel járjunk a plusz kilók leadásában. Éppen ezért nagyon fontos odafigyelni, mit is eszünk, hiszen egy sima saláta is lehet hizlaló.
Mitől lehet hizlaló egy saláta?
A legtöbb fogyókúrás étrend magában foglalja a saláták gyakori fogyasztását, de nem mindegy, hogy mit is teszünk a salátánkba, és milyen öntettel locsoljuk meg. Annak ellenére, hogy ízletes salátákat lehet készíteni növényi olajokkal (pl. olívaolaj, tökmagolaj, dióolaj, szőlőmagolaj), sokan hajlamosak megdönteni az üveget és jól meglocsolni a salátájukat pl. olíva olajjal. Ehhez gyakran kibontanak egy konzerv olajos tonhalat, ami szintén sok többlet energiát jelent. Fél avokádó, sajt és még egy maréknyi tökmag összekeverve jégsalátával, paradicsommal, uborkával és kész is a 700-800 kcal-át tartalmazó vacsora, ami akár a napi energiabevitel felét is jelentheti-, árulja el Sárga Diána dietetikus.
Olajokat, zsírokat kerülni kell a fogyókúra során?
Zsiradékokat nem kell teljes mértékben kizárni az étrendből, de mennyiségüket érdemes csökkenteni fogyókúra alatt. Előnyben kell részesíteni az egészségmegőrzés érdekében a növényi eredetű olajokat, olajos magvakat, tengeri halakat az állati eredetű zsiradékokkal szemben (sajtok, zsíros húsok, kolbász, szalonna). Fontos azonban mértékletes fogyasztásuk, hiszen a testsúlycsökkentő életmód program során sok kalóriát lehet megspórolni a zsírok megszorításával. Míg 1 g fehérje és 1 g szénhidrát 4 kcal-át jelent, addig 1 g zsírral 9 kcal-át fogyasztunk el. Így nem véletlen, hogy a zsírdús ételekkel és a zsiradékokkal óvatosan kell bánni.
Mit tegyek a salátára, hogy fogyjak is és finom is legyen?
A következőkre érdemes odafigyelni a saláták készítésekor, hogy az ízlelőbimbóink is elégedettek legyenek és mérlegre is örömmel álljunk fel:
- egy evőkanálnyi növényi olajnál nem javasolt többet használni
- a bolti öntetek magas energiatartalmuk miatt kerülendőek
- olajjal készült salátaöntet variálható házilag készített joghurtos, kefires öntettel
- a tonhalkonzervről érdemes eltávolítani az olaj egy részét, és nem javasolt mellé plusz olaj használata
- avokádónak csak a fele kerüljön bele egy salátába
- sajtokból az alacsonyabb zsírtartalmúak választandóak
- az olajos magvakból kis maréknyi, azaz 10-15 szem/nap fogyasztása javasolt, sótlan változatban
Mit kell tudni a különféle salátákról?
A fogyókúra során tehát nem mindegy, hogy miből mennyit, és hogyan fogyasztunk el. Lehetséges, hogy úgy gondoljuk, egészségesen táplálkozunk, azonban a mérleg mutatója nem változik. Ebben az esetben érdemes dietetikushoz fordulni, aki a táplálkozási napló elemzésével, és célzott kérdésekkel segít rájönni, hogy miért nem sikerül megszabadulni a plusz kilóinktól. Egy személyre szabott testsúlycsökkentő életmód program segítségével hozzásegít a tartós fogyáshoz, melyet egy életen át lehet követni.
0 Megjegyzések