A gengszter-iszlám néven elhíresült bűnözési hullám elárasztja egész Európát, megtölti a börtönöket, de mégis olyan probléma, amiről nem sok szó esik a mainstream médiában. A hétköznapi európaiak, attól való félelmükben, hogy „rasszistáknak” nevezik őket vagy akár börtönbe is kerülhetnek „gyűlöletbeszéd” miatt, említést sem mernek tenni róla.
Az új társadalmi jelenség a szélsőséges iszlám, a bűnözés és az antiszemitizmus jegyeit ötvözi magában

Isten hozott Hollandiában, az olyan kiemelkedő személyiségek szülőföldjén, mint Baruch Spinoza, a felvilágosodás egyik szellemi atyja. Ez a kis ország széles látókörének és toleranciájának köszönheti nagy tekintélyét. Nos, nem is amiatt kell aggódnunk, hogy ez véget ért. Bizonyos értelemben mindez még mindig elmondató róla, de egész Nyugat- Európára érvényes, hogy az elmúlt négy évtized során alapvető változások mentek végbe. Az egyik legfigyelemreméltóbb és leglátványosabb változás demográfiai természetű. Ez nem annyira az ország egészére, mint inkább az olyan nagyvárosokra vonatkozik, mint Rotterdam, Hága és Amszterdam. A felmérések szerint e városok muszlim lakossága az össznépesség 15-25%-át teszi ki.

E muszlim közösségek túlnyomó többségét török és marokkói származásúak lépezik. Ez önmagában még nem kellene probléma legyen. Azonban immár senki sem tagadhatja, hogy bizonyos gondok felmerültek.

Ruud Koopmans szociológia professzor kutatásai például kimutatták, hogy a holland származású muszlimok 44%- a fundamentalista nézeteket vall, 45%-uk úgy gondolja, hogy a zsidókban nem lehet megbízni, 54%-uk pedig úgy vélekedik, hogy a Nyugat meg akarja semmisíteni az iszlámot. Ezek mellett a – bizonyos értelemben – deviáns nézetek mellett azonban még van egy fontos tényező: a fiatal, különösen marokkói hátterű – muszlimok körében kiemelkedően magas a bűnözési arány. A hivatalos rendőrségi statisztikák szerint a 12 -23 év közötti marokkói fiúk 65%-ának életükben már legalább egyszer volt rendőrségi ügyük. E fiatalok egyharmadának pedig már legalább öt alkalommal meggyült a baja a törvénnyel.

A szélsőséges nézetek és a marokkói fiatalok körében tapasztalható bűnözési hajlam kombinációja egy „gengszter –iszlámnak” nevezett jelenség kialakulását eredményezte. Bár nem sokat emlegetik, rendkívül fontos és tipikusan európai jelenségről van szó. Neve arra a megfigyelésre utal, hogy a muszlim háttérrel rendelkező, látszólag nem vallásos fiatalkorú bűnözők és utcai fiatalok , valamint vallásos, iszlámista társaik öt lényeges közös vonással rendelkeznek:

Annak ellenére, hogy látszólag nem vallásos alapokon állnak, a muszlim hátterű bűnözők és utcai fiatalok elsősorban muszlimokként azonosítják magukat, nem pedig holland állampolgárokként.

Mindkét csoport fel akarja forgatni az őket befogadó társadalmat.

Mindkét csoport dicsőíti az erőszakot.

Egyik csoport sem rejti véka alá zsidógyűlöletét. Néhány hónappal ezelőtt például két marokkói betört egy idő, holokauszt- túlélő zsidó házaspár , Diana és Shmuel Blog amsterdami otthonába. Amellett, hogy ellopták értékeiket, olyan súlyosan bántalmazták  a párt, hogy Shmuel jelenleg vak és tolókocsiba kényszerült, és Diana sem tud többé járni. A támadás során a rablók rasszista szidalmakat kiabáltak.

Mindkét csoport visszautasítja a szekuláris nyugati hatóságokat, és ha egyáltalán van olyan törvénykezés, amelyet ezek a muszlim hátterű bűnözők tiszteletben tartanak, akkor a saját vallásukon alapuló az [vagyis az iszlám törvénykezésű sária –bíróságok –ford. megj]. Nem véletlen, hogy Amszterdam volt polgármestere 2011 –től hivatalosan is támogatta az extrémista szalafita közösség tagjait abban, hogy szilveszter éjszakáján a hírhedt, vegyes kulturális összetételű környékek utcáin járőrözzenek és ők tartsák fenn a rendet.

Tehát mi is a helyzet jelenleg? A nyugati társadalmakat nem csupán a politikai iszlám erodálja. A muszlim hátterű, látszólag nem vallásos személyek által rendszeresen elkövetett bűncselekmények arra irányuló akciók, hogy olyan emberek, akik elsősorban muszlimokként azonosítják magukat, felforgassanak nem muszlim területeket. E muszlim háttérrel rendelkező bűnözők ráadásul sosem kérdőjelezik meg nyíltan az iszlámista narratívát, sőt, mint a tapasztalat mutatja, könnyen állíthatók az iszlám ügyének szolgálatába. Ez a dinamika nem korlátozódik csupán Hollandiára, hanem tulajdonképpen Nyugat- Európa nagy részére jellemző. A kontinens kétfrontos kulturális háborút vív, miközben csak egyiknek vagyunk a tudatában.

Hogy lehetne mindezt ellensúlyozni? Nos, a jogszabályok betartatása nagyszerű kezdet lehetne. Sajnos, a holland igazságszolgáltatás mélyponton van. Az ügyészségi hivatal munkaerőhiánnyal küzd és legalább 40 millió eurós támogatásra lenne szüksége. A nemzeti igazságszolgáltató intézetünknek olyan súlyos költségvetési problémái vannak, hogy az olyan bűncselekmények, mint a nemi erőszakok, gyilkosságok kivizsgálását is gyakran több hónappal elhalasztják. A tehetséges munkaerők tömegesen vándorolnak el a rendőrségtől a magánszektorba. Számtalan jelentés látott már napvilágot a rendőrségi szolgáltatásban tapasztalható kulturális hiányosságokról, az információs és kommunikációs technológia hiányosságairól. A személyzet minősége is kívánnivalót hagy maga után, a rendőrség strukturális és aktív állományában is nagy a munkaerőhiány és még sorolhatnánk. Mindezek tetejében –és ez aggasztó – ugyanez a helyzet a holland terrorelhárító egységnél is. A különleges intervenciós szolgálat munkatársai például napi 18 órás váltá
sokban dolgoznak, folyamatos a munkaerőhiány és úgy tűnik, nem vesznek fel új szakembereket. Nem meglepő, hogy a rendőrségi szakszervezetek már évek óta kongatják a vészharangokat. Egyelőre azonban nincs számottevő javulás. A politikai elit szemlátomást ódzkodik az olyan beruházásoktól, amelyekre a holland jogállamnak a legnagyobb szüksége lenne.