Bő egy hete jelentette be Recep Tayyip Erdoğan, hogy megadná a török állampolgárságot a Törökországban élő szír menekülteknek. Tegnap, a varsói NATO-csúcsról hazafelé tartva, a részletekről is beszélt az elnök, aki egymás után sorjázza a külpolitikai játszmáit az elmúlt hónapokban, és mindenkivel összerúgta a port. Az Európai Unióval ugyan megakadtak a vízummentességről szóló tárgyalások, ám a törökök mindvégig éreztették a zsarolási potenciáljukat.
“Nincs okunk tétovázni. 79 millióan élünk 780 ezer négyzetkilométeren, a fele ekkora Németországban 85 millióan laknak. (…) könnyen megbirkózunk ezzel a problémával”– indokolta a sajtónak az elnök az állampolgárság megadását a kényszerűségből Törökországban élő 2,7 millió szírnek. Most pedig megint a közismerten önbénító és körülményes Uniónak szerezhet újabb kellemetlen pillanatokat.

Erdoğan újra nekimehet a gyenge és tehetetlen vezetésű Európai Uniónak, valamint az ugyancsak gyenge belföldi ellenzékének. Ebbe a sorba illeszkedhet, hogy nemrég a miniszterelnök Ahmet Davutoğluval együtt menesztette az EU-s ügyekért felelős miniszterét is, most pedig megadja az állampolgárságot 2,7 millió, évek óta Törökországban élő szír menekültnek. A török ellenzék szerint csak szavazatokat akar szerezni ezáltal, és a szírekkel felbillenti az érzékeny délkelet-törökországi demográfiai egyensúlyt, míg ő azt mondja, hogy az állampolgárságot kapó szírek egy része alighanem Törökországban marad majd, míg mások visszatérnek szülőföldjükre.

Egy török ma elmehet Németországba, és német állampolgárrá válhat; elmehet az Egyesült Államokba, és amerikai állampolgárrá válhat. Miért ne lehetne ugyanez lehetséges a mi országunkban élőknek? – tette fel a költői kérdést Erdoğan hétfőn.

Ezzel egyúttal megüzente, hogy a szír menekültek tömegei is elmehetnek majd Németországba és az USA-ba, ha török állampolgárrá válnak. A török nép körében óriási a szír menekültek elutasítottsága, az ottani velük kapcsolatos vélekedés még durvább is a migránsokkal kapcsolatos európai lakossági vélekedésnél.

Talán az elnök sem számol azzal, hogy a török állampolgárságot kapó szírek ott is maradnak, sokkal inkább azt várja, hogy a török útlevéllel sokkal könnyebben távoznak majd nyugatra, mint szír papírokkal. Erdoğan pontosan tudja, hogy Merkelen és Junckeren bármit keresztül tud vinni, így alighanem arra kellenek neki a szírek, hogy majd velük zsarolja az EU-t: „ha nem táncolsz úgy, ahogy én fütyülök, akkor a vízummegállapodás értelmében elárasztalak menekültekkel”.