Hatan voltak a helyszínen a támadáskor, nem léptek közbe.
A francia nemzeti ünnepen történt nizzai merénylet is rengeteg kérdést vet fel, közben pedig még a tavaly novemberi párizsi mészárlással kapcsolatban sem tisztázódott minden, sőt! Eddig elhallgatott, elképesztően aggasztó információk kezdtek kiszivárogni.

A hírek szerint hat, fedett akcióban szolgálatot teljesítő katona volt jelen a párizsi Bataclan koncertterem előtt tavaly novemberben, amikor az iszlamista terroristák megtámadták a koncert közönségét. Kilencven embert öltek meg, és többeket túszul ejtettek. A katonák a védelmi minisztérium egy speciális akciójában vettek részt. Feltehetőleg parancsra nem léptek közbe, pedig ha nem is tudták volna megakadályozni a merényletet, mindenképpen megmenthettek volna néhány életet. Erről még július 5-én írt egy belga lap, egy héttel a nizzai kamionos merénylet előtt.

Egy korábbi kiszivárgott információ szintén igazolja az infó hitelességét, de a forrás szerint nem hat, hanem nyolc katona tartózkodott a merénylet idején a párizsi Bataclan bejárata előtt, mégsem kaptak zöld jelzést a fegyverhasználatra.

A terroristák egyébként csak négyen voltak.

A belga RTL-en július 5-én egy konzervatív belga parlamenti képviselő, Georges Dallemagne döbbenetét fejezte ki, amiért a katonák tétlenkedtek, amíg az épületben folyt a mészárlás.Nyilatkozatát angolul itt lehet elolvasni:

Egy kanadai hírportál összegezte az eddigi információmorzsákat. A katonák az úgynevezett Sentinelle Projectben vettek részt, amelyet a Charlie Hebdo merénylet után indított el a francia védelmi minisztérium. Az akció célja, hogy előre jelezzék az esetleges támadásokat. A csoport tagjai azonban nem voltak felhatalmazva a terrorcselekmény megakadályozására. Bár fel voltak fegyverezve, meg kellett várniuk a terrorelhárítókat.

Az internetes lap nonszensznek nevezte, hogy a katonák nem próbálták megakadályozni a vérontást. Ugyanakkor parancsmegtagadás lett volna a részükről, ha másként tesznek.

A Bataclanban lezajlott merényletről nemrég derült ki az is, hogy a két órás túszejtés során több áldozat holttestét megcsonkították a terroristák.