Valamivel több mint tizenhatezer fő környékére csökkent megyénkben a regisztrált álláskeresők száma – derült ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat tegnap nyilvánosságra hozott jelentéséből.
Ezzel egyébként a megyénkben nyilvántartott álláskeresők közepesen jó arányt mutatnak a gazdaságilag aktív népességhez (9,6 százalék) és a munkavállalási korú népességhez (6,1) viszonyítva is. Ez utóbbi mutatóval egyébként megelőzzük régiónk másik két megyéjét, Szabolcs-Szatmár-Bereget (7,5 százalék) és Hajdú-Bihart (6,5), de jócskán elmaradunk a Dél-Alföld régió három megyéjétől, Bács-Kiskuntól (4,4), Békéstől (4,7) és Csongrádtól (3,3), illetve természetesen az országos átlagtól is (4,2 százalék).

Továbbra is viszonylag sok azonban a pályakezdő álláskereső a rendszerben: több mint 1 ezer 800: fiatal vár papíron első munkahelyére a Jászkunságban – ez szinte pont ugyanannyi, mint egy hónappal ezelőtt volt, viszont az egy esztendővel ezelőttinél negyedével kevesebb.

Az év hatodik hónapjában több mint háromezer munkavállaló csoportos létszámleépítését jelezték a foglalkoztatók országosan. Az elbocsátások az ágazatok közül főként a kiskereskedelmet és a feldolgozóipart érintették, jó hír azonban, hogy ebből egy sem esett megyénk területére.