Pénzváltás ürügyén vagy valamilyen szolgáltató munkatársaként bemutatkozva károsítottak meg idős embereket ismeretlen tettesek.
Az elmúlt hetekben több bejelentés érkezett a Békéscsabai Rendőrkapitányságra trükkös módszerekkel elkövetett bűncselekményekről.

Legutóbb csütörtökön történt lopás Békéscsaba egyik lakótelepén. Az Ismeretlen elkövető egy idős asszonyhoz csengetett be, akit arra kért, hogy váltsa fel a nála lévő húszezresét. Az idős hölgy gyanútlanul beengedte a nőt és elővette a megtakarított pénzét. Közben a nő kért egy pohár vizet és a sértett figyelmetlenségét kihasználva eltette az asztalon hagyott pénzköteget, majd elment - olvasható a rendőrségi közleményben.

Két másik alkalommal az egyik szolgáltató munkatársaként mutatkozott be egy férfi, aki túlfizetésre hivatkozva mondta, hogy visszajáró pénzt hozott az idős embereknek. Ő is pénzváltásra vagy a nyugdíjas szelvényük bemutatására kérte az ott lakókat. Közben kileste a megtakarított pénzük helyét, elterelte a figyelmüket, majd megkárosította őket.

A Békéscsabai Rendőrkapitányság keresi az időseket megkárosító ismeretlen tetteseket és ismét óvatosságra intenek mindenkit. Kérik, hogy előzetes egyeztetés nélkül érkező idegeneket ne engedjenek be házukba, lakásukba. Senkinek se mutassák meg vagy mondják el a megtakarított pénzük helyét.

A váratlan ajánlatokat még akkor is kezeljék fenntartásokkal, ha kedvezőnek tűnnek. A különböző szolgáltatók nevében fellépő, valamilyen munka elvégzésére, szolgáltatás nyújtására ajánlkozó ismeretleneket ne engedjék be, hívják vissza egy későbbi időpontra. Közben a cégek ügyfélszolgálatain – akár rokonaik, szomszédaik segítségével - ellenőrizzék le, hogy az idegenek valóban a szolgáltató megbízásából érkeztek-e. Ha családtagjaikra hivatkoztak, mielőtt fizetnek, szerződést kötnek, mindenképpen egyeztessenek egymással.

Az időseknek jó, ha gyermekeik, unokáik, fiatalabb hozzátartozóik többször is elmondják a bűncselekmények megelőzése érdekében megfogalmazott tanácsokat, megtörtént esetek tanulságait.