Annyira szeretem a cukkinit, hogy akár minden nap tudnék enni így nyáron. A kisebb, közepes darabokat kedvelem, ezek még nem szivacsosak, és van ízük. Könnyű, csirkés tölteléket kapott az étel, és persze egy kis olaszos beütést.
Tökéletes nyári ebéd vagy inkább vacsora, ha napközben túl meleg van a sütő bekapcsolásához. Plusz pont, hogy nem igényel köretet, így önmagában pedig kevés szénhidrátot tartalmaz, ráadásul még paleo is. 

A tölteléket nem lenne muszáj elősütni, de én jobban szeretem, ha van egy kis pirult íze is, és nem csak a cukkini közepében párolódik meg.

Hozzávalók:

4 közepes méretű cukkini 
50 dkg darált csirkemell 
1 fej hagyma 
2 gerezd fokhagyma 
2 paradicsom 
10 dkg parmezán / grana padano 
10-12 levél friss bazsalikom 
olíva- vagy kókuszolaj 
só, bors

Elkészítés: 

A cukkiniket hosszában félbevágjuk, a közepén lévő puhább, magos részt karalábévájóval vagy kiskanállal eltávolítjuk.
A zsiradékot felhevítjük, megdinszteljük rajta a felaprított hagymát, rádobjuk a húst, és nagyjából megpirítjuk, épp csak, hogy színt kapjon, a többit majd a sütő elvégzi.
A húsos alaphoz préseljük a fokhagymát, sózzuk és borsozzuk, és beledobunk két apró kockákra vágott paradicsomot. Végül hozzáadjuk a felcsíkozott, friss bazsalikomleveleket. Le is vehetjük a főzőlapról.
Belereszeljük a sajt felét, és a tölteléket a cukkinikbe kanalazzuk.
Megszórjuk a maradék sajttal, és 200 fokos sütőbe toljuk 20 percre. Így a cukkini még roppanós marad kicsit, a hús teljesen átsül, és a sajt szépen rápirul. Azonnal tálalhatjuk is.