A Józsefvárosban kapták el azt a lengyel csalót, aki eurómilliókat keresett az unokázós csalással. Igazán nagyban utazott: osztrák meg német időseket húzott le a bandájával.
Budapesten fogták el a német rendőrök az „unokázós maffia” vezéralakját, Marcin Kolompart, aki néhány napig a magyar fővárosban mulatott barátaival, de a Budapestről Hamburgba tartő Germanwings gépen már kommandósokkal körülvéve, bilincsben utazott. A fapadoson. Pedig luxus körülményekhez szokott – írja a Spiegel Online, a lap újságírói együtt utaztak a csalóval a repülőn. 

Az unokázós csalások idehaza is ismertek, a bűnözők rendszerint idős embereket hívnak fel telefonon, és a sokszor nagyothalló nagyszülőknek az unokájukként mutatkoznak be, majd azt állítják, hogy sürgősen pénzre van szükségük, például mert bajban vannak, vagy mert karamboloztak egy másik autóval. A pánikba esett nagyszülők sokszor nem is gyanakodnak, azonnal segíteni akarnak unokájuknak, így abba is belemennek, hogy a telefonáló javaslatára egy hozzájuk elküldött ismeretlen embernek odaadják a pénzt. Utólag derül ki, hogy a csalóknak semmi közük nincs az unokához, akivel semmilyen baj nem történt.

A Spiegel újságírói meg is szólaltatták Kolompart, aki  csak annyit nyilatkozott: „Ich hab nichts gemacht" – vagyis „Nem csináltam semmit.” Erről más a véleménye a német rendőrségnek, akik azzal gyanúsítják az alvilágban „Lolli” néven vált ismertté vált férfit, hogy megtévesztéssel eurómilliókat csalt ki idős, tehetős német és osztrák állampolgároktól. 

Tavaly júliusban például 640 ezer eurót dumáltak ki - szó szerint – egy 82 éves osztrák asszonytól. Kolompar telefonon a nő háborús időkből ismert régi barátnak adta ki magát, és azzal vezette meg, hogy egy ingatlanvásárlási ügylethez lenne szüksége segítségre, majd a lakás bejáratához küldött valakit, hogy átvegye a pénzt az idős asszonytól. Ez volt a legmagasabb összeg, amit egy egyszeri trükkel valaha is kicsaltak embertől egész Ausztriában.

A telefonos trükk régi, de még mindig nagyon sok pénzt termelhet, mindezt Lolli életmódja is alátámasztja, írja a Spiegel Online. A lap szerint Kolompar a Facebook-oldalán luxusszállodákban, illetve, Ferrari, Porsche és Mercedes típusú luxusautók mellett pózerkedett. Megtehette, a csaló banda egyik legaktívabb háttérembereként milliókat keresett, euróban.

Kolompart  kilenc nappal ezelőtt vette őrizetbe a rendőrség egy józsefvárosi luxus-apartmanhotel közelében, ahol lakott. Az eredetileg Varsóban, és Gdanskban élő Lolli apja, Arkadiusz Lakatosz az unokatrükk értelmi szerzője a Spiegel Online szerint. „Hoss”, ahogy Lakatoszt nevezik az alvilágban, egy hatalmas roma klán vezére, amelyre már régóta feni a fogát a német és a lengyel rendőrség.

Lakatosz sokáig Hamburgban élt, de egy razzia során Varsóban elkapták, és néhány hónapot előzetesben töltött, majd 120 ezer euró óvadék megfizetése után szabadlábra helyezték, jelenleg szökésben van. Lolli azt a razziát megúszta, kiugrott az ablakon és megszökött. Budapesten a rendőrök több útlevelet is találtak nála. 
Lolli józsefvárosi „búvóhelyének” szomszédságában lévő, meg nem nevezett szórakozóhelyen viszont szomorkodhatnak a maffiózó letartóztatása miatt, ugyanis Lolli és baráti köre bőkezűen szórta a pénzt.

A Spiegel által „Janosch” névvel illetett és idézett pincér szerint ugyanis a vendéglő bevétele ötven százalékkal megugrott abban a néhány napban, amíg a trükkös csalók ott dorbézoltak.