Javíthatja a béldaganatban szenvedő betegek túlélési esélyeit az omega-3 zsírsavakban gazdag halak - mint például a tonhal és a lazac.
Egy szerdán közzétett kutatás eredményei szerint a béldaganatos betegek halálozási kockázatát egyértelműen csökkenti a magas omega-3 zsírsavbevitel.
A kutatáshoz több mint 170 ezer amerikai adatait vették számba, közülük 1659 páciens küzdött bélrákkal.
A Gut című brit tudományos lapban közzétett eredmények szerint azok, akik napi szinten legalább 0,3 gramm omega-3 zsírsavat fogyasztottak a diagnózis felállítása után, 41 százalékkal magasabb eséllyel élték túl a betegséget, mint azok, akik 0,1 grammnál is kevesebbet.
“Amennyiben az eredményeket más kutatások is képesek megismételni, a magasabb omega-3 zsírsavbevitel segítheti a béldaganatos betegek életének meghosszabbítását” – fogalmaz a tanulmány.
Most elsőként sikerült szélesebb populáció adatait figyelembe véve bizonyítékot nyújtani a halakban található omega-3 zsírsavak lehetséges jótékony hatásairól a béldaganatos megbetegedések esetében.
A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet a további vizsgálatokra szükségességére is annak kizárásához, hogy nem véletlen egybeesés vezetett az eredményekhez, és az omega-3 valóban hozzájárult a túlélési esélyek növekedéséhez.
Az omega-3 zsírsav fontos szerepet játszik a növekedésben és az agyi funkciók egészséges működésében, de termelésére az emberi test nem képes.
Bevitele zsíros halak és más tengeri élőlények, valamint bizonyos növények és növényi olajok fogyasztásával lehetséges.
MTI
0 Megjegyzések