Javíthatja a béldaganatban szenvedő betegek túlélési esélyeit az omega-3 zsírsavakban gazdag halak - mint például a tonhal és a lazac.
Tokió, 2014. január 5. Árverésen vásárolt 230 kilogrammos kékuszonyú tonhal húsából készített szusit eszik egy kislány a Sushi Zanmai étteremlánc egyik tokiói éttermében 2014. január 5-én. A lánc tulajdonosa 7,36 millió jenért (kb. 15,45 millió forintért) vásárolta a halat a tokiói Cukidzsi nagybani halpiac ez évi első árverésén. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Egy szerdán közzétett kutatás eredményei szerint a béldaganatos betegek halálozási kockázatát egyértelműen csökkenti a magas omega-3 zsírsavbevitel.

A kutatáshoz több mint 170 ezer amerikai adatait vették számba, közülük 1659 páciens küzdött bélrákkal.

A Gut című brit tudományos lapban közzétett eredmények szerint azok, akik napi szinten legalább 0,3 gramm omega-3 zsírsavat fogyasztottak a diagnózis felállítása után, 41 százalékkal magasabb eséllyel élték túl a betegséget, mint azok, akik 0,1 grammnál is kevesebbet.

“Amennyiben az eredményeket más kutatások is képesek megismételni, a magasabb omega-3 zsírsavbevitel segítheti a béldaganatos betegek életének meghosszabbítását” – fogalmaz a tanulmány.

Most elsőként sikerült szélesebb populáció adatait figyelembe véve bizonyítékot nyújtani a halakban található omega-3 zsírsavak lehetséges jótékony hatásairól a béldaganatos megbetegedések esetében.

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet a további vizsgálatokra szükségességére is annak kizárásához, hogy nem véletlen egybeesés vezetett az eredményekhez, és az omega-3 valóban hozzájárult a túlélési esélyek növekedéséhez.

Az omega-3 zsírsav fontos szerepet játszik a növekedésben és az agyi funkciók egészséges működésében, de termelésére az emberi test nem képes.

Bevitele zsíros halak és más tengeri élőlények, valamint bizonyos növények és növényi olajok fogyasztásával lehetséges.

MTI