Ezrek életét és egészségét menthetné meg világszerte, ha fel lehetne szedni a sokszor évtizedekkel ezelőtt lerakott taposóaknákat. Erre kínál újszerű lehetőséget egy kabuli drónfejlesztő.
Aki látott már taposóaknára lépett, kezeit, lábait elvesztő gyerekeket, az biztosan egyet fog érteni azzal, hogy az aknák felszámolása a világ háborús övezeteiben kiemelten fontos feladat.

A problémát testközelből ismerő, kabuli születésű Massoud Hassani és kutató-fejlesztő csapata ezt a problémát szeretné orvosolni, újszerű módon.

Találmányuk, a Mine Kafon Drone (MKD) egy repülő tűzszerész robot, ami emberi élet kockáztatása nélkül végezheti el a veszélyes feladatot.

A drón működése egyszerű, a tervek szerint három műveletben tisztítaná meg a terepet.

Először egy kamera toldalékkal felméri a vizsgált területet, amit ezután a bázison fémkereső eszközre cserélnek.

Ezzel a drón pontosan beméri a taposóaknákat, helyzetüket GPS koordináták alapján adatbázisban rögzíti.

Ezután újabb kiegészítőt szerelnek fel rá, egy robotkart, amivel teniszlabda nagyságú detonátorokat helyez az aknákra.

Miután a drón biztonságos távolságba húzódik, távirányítással felrobbantja az elásott robbanószerkezeteket.

Massoud Hassani az MKD elkészítését közösségi finanszírozásban szeretné megvalósítani, ehhez már el is indította Kisckstarter kampányát, melynek célösszege 70 ezer euró.

A fejlesztő elismeri, hogy a módszeren van még mit csiszolni.

Fontos kérdés, hogy egy évtizedek óta a földben nyugvó szerkezetet mennyire lehet majd bemérni, nem kerül-e veszélybe a drón, miközben centiméterekre lebeg a talaj felett.

A GPS rendszer pontossága sem elegendő a feladathoz (nagyjából 4 méter), ezt kisegítő antennák telepítésével szeretnék finomítani.

A csapat számításai szerint az MKD drón 20-szor gyorsabban, és 200-szor olcsóbban dolgozna, mint a hagyományos aknamentesítő egységek.

Úgy vélik, tíz év alatt az egész világot megszabadíthatnák a taposóaknáktól, pedig a feladat óriási: becslések szerint 100 millió ilyen szerkezet rejtőzhet még a konfliktusövezetekben.