Kétszázhúsz új munkahelyet hoz létre 13 milliárd forintos beruházással a Mondi Békéscsaba Kft. a megyeszékhelyen. A nagyszabású fejlesztés részeként új gyártócsarnokokat, raktárakat, irodaépületet, illetve szociális épületet is kialakítanak, felújításokat valósítanak meg és új technológiájú gépsorokat helyeznek üzembe.
A beruházással kapcsolatos hétfői sajtótájékoztatón Kardos Sándor, a Mondi Békéscsaba Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a Mondi egy nemzetközi cégcsoport a csomagolás- és a papírgyártás területén, amely több mint harminc országban, mintegy 25 ezer embert foglalkoztat. A megyeszékhelyi üzemben jelenleg több mint kétszázan dolgoznak négy műszakban, a termelés 24 órában zajlik.

Termékeik harminc százalékát Magyarországon, a többi részét külföldön, például olyan távoli országokban is értékesítik, mint Japán és Ausztrália.

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kiemelte, a megye gazdasága fejlődik. Példaként említette a megyét jelentősen érintő vasúti beruházást, vagy az M44-es várhatóan néhány hónapon belül elkezdődő fejlesztését. Az út kétszer kétsávosítása több szempontból komoly előrelépést jelenthet térségünk számára.

— Emellett az elkövetkező két-három évben nyolcvanmilliárd forint értékű, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás fog elkészülni megyénkben, ami ezer új munkahelyet jelenthet — ecsetelte a kormánymegbízott. — Nagyon fontos, hogy ebben az esetben nem elsősorban uniós forrásokról beszélünk, azok ugyanis leginkább különböző operatív programokon keresztül fognak Békésbe érkezni.

Olyan fejlesztésekről van szó, amelyeket már itt működő, vagy itt letelepedni szándékozó cégek valósítanak meg. A nyolcvanmilliárdos „csomagnak” az egyik legfontosabb eleme a Mondi Békéscsaba Kft. beruházása, amit néhány héttel ezelőtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentett be. Az 13 milliárd forintos, 220 új munkahelyet jelentő fejlesztést a magyar állam 1,8 milliárd forinttal támogatja.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, a város ipartörténetének egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb egy ütemben megvalósított beruházására készül Mondi Kft. Úgy vélekedett, a világcég Békéscsabát kedvezően érintő döntésében szerepe van annak, hogy a megyeszékhelyen biztosított a termelés és a kereskedelmi kapcsolatok biztonsága. Hozzátette, a munkálatok kifejeznek egyfajta tiszteletet a térség nyomdaipari hagyományai, a Tevan és Kner családok, illetve Békéscsaba fejlődése, sok területen bővülő, jó minőségű szolgáltatásai és a személyes tapasztalatok előtt.

Az eseményen Szántó Edit kereskedelmi vezető mutatta be a cég termékeit.

A Mondi Békéscsaba Kft. prémium csomagoló anyagokat gyárt flexo-, illetve mélynyomtatási eljárással. A legkorszerűbb műanyagalapú zsákok és tekercses áruk egyaránt kikerülnek a gyárból. Termékeik minden felhasználói piacon keresettek, a száraz állateledelek, a tartós- és hűtött élelmiszerek, a sós- és édesipari termékek, a háztartási vegyipar és a kertészeti termékek területén egyaránt népszerűek csomagoló anyagaik. Tevékenységükhöz kapcsolódóan számos termékfejlesztés is folyik a békéscsabai gyárban.

Ádám András építési beruházásokért felelős beszerzési vezető a már zajló és várhatóan 2018 végéig befejeződő beruházás-sorozattal kapcsolatban kifejtette, a Mondi telephelyének területét a közelmúltban 57 ezerről további 20 ezer négyzetméterrel bővítették, és tárgyalnak a várossal egy újabb telek megvásárlásáról, ahol parkolók kapnának helyet. — A fejlesztés első lépéseként egy 450 négyzetméteres épület már elkészült — folytatta a szakember.

— Jelenleg is folyik az újabb épületek kialakítása, alapanyag- és készáruraktár, hengerraktár, gyártócsarnok egyaránt épül. A munkálatok pedig tovább folytatódnak majd: három gyártócsarnokkal, új irodaépülettel, szociális blokkal, benne zuhanyzókkal, étteremmel és végül még egy gyártócsarnokkal bővül a cég. Az épületek jelenleg 14 ezer négyzetmétert foglalnak el a telephelyen, de a beruházás befejezését követően már 34 ezer négyzetméteren lesznek megtalálhatók.