Kijárási tilalmat rendeltek el szombaton a délkelet-törökországi Diyarbakir tartomány egy újabb részében a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői ellen folytatott hadműveletek miatt. Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint török légierő csapásokat mért az ottani kurd célpontokra.
A licei körzet 13 településén rendeltek el kijárási tilalmat. Az ország főként kurdok lakta részében továbbra is több helyen 24 órás vagy részleges kijárási tilalom van érvényben. A katonai beavatkozás során feltérképezik a lázadóknak az érintett terület északi részén lévő hegyvidéki óvóhelyeit és raktárait.

A kurd állások koordinátáinak bemérése után a török légierő vadászbombázói 16 célpontot bombáztak szét.

A török biztonsági erők már szinte teljesen kiszorították a PKK-t a városokból. Elbontották a lázadók barikádjait, betemették lövészárkaikat és megsemmisítették házi készítésű bombacsapdáikat is. Legutóbb június 10-én Sirnak városból vonultak ki a tankok.

Binali Yildirim török miniszterelnök péntek este bejelentette, hogy a kormány a következő öt évben 35 milliárd lírát (vagyis nagyjából 3,5 billió forint) szán a konfliktus sújtotta keleti és délkeleti országrész újjáépítésére, valamint az infrastruktúra helyreállítására. Ennek során kiemelt figyelmet szentelnek majd Diyarbakir történelmi belvárosának, Surnak az újjáépítésére.

Az Ihlas török hírügynökség értesülése szerint az összecsapások következtében az idei tanévet 200 ezer diák nem tudta befejezni - írja az MTI.

A török-kurd konfliktus két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában robbant ki újra, miután a júniusi választásokon a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elvesztette abszolút többségét, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) pedig közel 13 százalékkal első ízben bejutott a parlamentbe. A török haderő 2015 decembere óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen az ország délkeleti részében. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők több mint 500 tagja halt meg, és a PKK 7600 lázadóját "tették ártalmatlanná" Törökország határain belül, valamint Irakban, ahol a lázadók főhadiszállása van. Az 1984 óta tartó konfliktusban már 40 ezer ember halt meg.