Ibrahim Ayhan a kurd Népi Demokratikus Párt parlamenti képviselője kérdést tett fel az újonnan kinevezett Binali Yildirim török miniszterelnöknek, hogy a „kurd nyelven beszélni” bűncselekmény-e a büntető törvénykönyv szerint, miután három tanárt felfüggesztettek emiatt.
„A médiában megjelent hírek szerint egy meg nem nevezett, Ankarában élő személy üzent a Miniszterelnökség Kommunikációs Központjának, azt állítva, hogy a Siverek körzeti Gülalibey Általános Iskola három tanára nem vett részt a zászlófelvonási ünnepségen, Kurmanji és Zazaki dialektusban beszélt egymással, és amennyire értette a „szervezetet” méltatták,” – közölte Ibrahim Ayhan.

A Siverek-i Főállamügyész Hivatala nyomozást kezdett, amely során felvették a három tanár vallomását. A főügyész szerint „nem volt bizonyíték”, és nem emelt vádat „terrorszervezet propagandája” miatt.

„Az ügyészi hivatal döntése dacára két tanárt felfüggesztették munkájából adminisztratív nyomozásra hivatkozva,” – közölte Ayhan.

„Az első keresetben nem szereplő, további vádakat adtak az előzetes vizsgálat dokumentumához, amely a felfüggesztéshez szolgált alapul. Az  egyik tanárt megvádolták a «BDP méltatásával» (a Népi Demokratikus Párt (HDP) elődej), mivel annak képviselői «telefonon élőben tudósítottak a Gezi Park tüntetéseiről» és «felszólították a tanárokat, hogy csatlakozzanak az Oktatási És Tudományos Munkások Törökországi Szakszervezete által szervezett tüntetésekhez.»” A másik tanárt azzal vádolják, hogy „a kormányt igazságtalannak találja a december 17-25-ei folyamat és a magánoktatási intézmények korlátozása miatt,” – tette hozzá a képviselő utalva a már ejtett, 2013. december 17-e és 25-e között lezajlott korrupciós botrányra, amelyben prominens kormányminiszterek és Erdogan elnök és érintett volt.

„Hogy ítéli meg a tanárok ellen emelt vádat, hogy „kurd nyelven beszélgettek egymással”? Van büntetés a büntető törvénykönyvben a „kurd beszéd” ellen? Mi igazolja a kurd nyelv tanítását az iskolában, amelyet fakultatív tárgyként tanítanak, ha nem lehet kurdul beszélni az iskolákban?” – kérdezte Ayhan Yildirimtől.