Szlovákiának sikerült javítania, a Wales elleni vereség után legyőzte Oroszországot 2-1-re a labdarúgó Európa-bajnokság második fordulójában.
Fotó: Europress - Mike Hewitt/Getty Images
Szlovákia vereséggel kezdte a tornát, Wales ellen kaptak ki északi szomszédaink, míg Oroszország az utolsó pillanatokban egyenlített ki Anglia ellen. A szlovák csapat eredménykényszerben játszott, szüksége volt a pontra, pontokra, hiszen egy újabb vereséggel gyakorlatilag eldőlt volna a kiesése.

Az esős időjárás miatt behúzták a lille-i stadion tetejét, így ez lett az Európa-bajnokságok történetének első fedett pályás mérkőzése. Az orosz csapat jobban kezdett, helyzeteik is voltak, Fedor Szmolov lövése nem sokkal kerülte el a jobb alsó sarkot, míg Artem Dzjuba fejes a kapufáról pattant le.

Marek Hamsík a 32. percben megvillant, szenzációs indítással ugratta ki Wladimir Weistt, aki egy csellel küldött el két orosz védőt, majd kilőtte a kapu bal oldalát. Közvetlenül az első félidő előtt pedig Weiss szöglete után Hamsík tekert remek mozdulattal kapura, a labda a bal oldali kapufáról pattant be a kapuba. Hamsík és Weiss tehát gólt lőtt és gólpasszt adott, ilyen teljesítményre egy Eb-meccsen belül a Rooney, Scholes duó volt ezt megelőzően legutóbb képes 2004-ben a horvátok ellen.

Az oroszok kettőt is cseréltek a szünetben, de ez sem lendített a csapaton, a játékosok tanácstalanul passzolgattak egymáshoz, láthatóan nem volt elképzelésük arról, hogyan kéne a betömörülő szlovák védelem mögé kerülni. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a második félidő első tíz perce komoly helyzet nélkül telt el. 
A szlovák válogatott nagyon okosan és rutinosan tartotta a kétgólos különbséget, ám a mérkőzés hajrájában Satov beadása után Glusakov fejelt a kapuba. Az oroszok nagyon megnyomták az utolsó tíz percet, hátha sikerül legalább egy döntetlent összehozniuk.
A szlovákok azonban megőrizték minimális előnyüket, és a csoport második helyére ugrottak, igaz, a szintén hárompontos Wales egy meccsel kevesebbet játszott. Anglia holnap játszik Walesszel, míg az utolsó körben Szlovákia–Anglia és Oroszország–Wales mérkőzéseket játszanak ebben a kvartettben.
Labdarúgás
Európa-bajnokság
B-csoport
2. forduló
Oroszország–Szlovákia 1–2 (0–2)
Oroszország: Akinfejev – Szmolnyikov, V. Berezuckij, Ignasevics, Scsennyikov – Golovin (Mamajev, a szünetben), Neustädter (Glusakov, a szünetben) – Kokorin (Sirokov, 75.), Satov, Szmolov – Dzjuba.
Szlovákia: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Hubocan – Kucka, Pecovsky, Hamsík – Mak (Duris, 80.), Weiss (Svento, 72.) – Duda (Nemec, 67.).
Gól: Glusakov (80.), ill. Weiss (32.), Hamsík (45.)