Hiába vezetett Románia, végül 1-1-es döntetlent játszott Svájccal a labdarúgó Európa-bajnokság második fordulójában. A román válogatott a nyitó meccshez hasonlóan most is kapott egy büntetőt, amit értékesített, most legalább ez a pontszerzéshez elég volt.
Fotó: Europress - Paul Gilham/Getty Images
Svájc nagyon jól kezdte a mérkőzést, Haris Seferovic két nagy ziccert is elrontott az első húsz percben, különösen a második volt hatalmas gólszerzési lehetőség, de a csatár közelről nem tudott a kapuba lőni.


A sárga mezesek egy perccel Seferovic második helyzete után tizenegyest kaptak, a bíró azt mutatta, hogy Stephan Lichtsteiner megrángatta Alexandru Chipciu mezét. Legutóbb Anglia kapott egymást követő két Eb-mérkőzésen tizenegyest, előbb a 2000-es tornán pont Románia ellen kapott büntetőt a brit csapat, majd a 2004-es viadal első körében Franciaország ellen is 11-eshez jutott. A mostani tornán pedig ugyebár a nyitó mérkőzésen Bogdan Stancu a francia kapuba talált be büntetőből, és Svájc ellen sem hibázott.
A svájciak viszonylag gyorsan kiegyenlíthettek volna, Fabian Schär kísérleténél résen kellett lennie Ciprian Tatarusanunak. Gyorsan fordult a kocka, a túloldalon előbb Chipciu került helyzetbe, két percre rá pedig Cristian Sapuranu találta el a kapufát. Újabb gólt végül nem láthattak a szurkolók az első félidő végéig.
A második félidő nem indult annyira jó játékkal, mint az első, Svájc pedig majdnem kétgólos hátrányba került, Johan Djourou kis híján a saját kapujába pattintotta a labdát. Román gól helyett viszont jött a svájci, az 57. percben Admir Mehmedi csapott le a labdára egy szöglet után, majd iszonyatos erővel lőtte ki a bal felső sarkot. Mehmedi lett az első svájci játékos, aki a válogatottban gólt tudott szerezni világbajnokságon és Európa-bajnokságon is.
A bekapott gól egyértelműen megfogta a román válogatottat, addig magabiztosan játszottak a játékosok, utána viszont beszorultak a térfelükre, a labdát pedig nem nagyon tudták megtartani – pedig a svájciak sem akartak kockáztatni, tudván, hogy négy ponttal várhatnák a harmadik fordulót, miközben a románoknak csak kettő lenne.
Az edzők próbáltak belenyúlni a mérkőzésbe, mindhiába, az eredmény már nem változott, Svájc ezzel nagy lépést tett a továbbjutás irányába, de Románia számára sem rossz ez a végeredmény.
Labdarúgás
Európa-bajnokság
A-csoport
2. forduló
Románia–Svájc 1–1 (1–0)
Románia: Tatarusanu – Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat (Filip, 62.) – Prepelita, Pintilii (Hoban, a szünetben) – Torje, Stancu (Andone, 84.), Chipciu – Keserü.
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri (Tarashaj, 91.), Dzemaili (M. Lang, 83.), Mehmedi – Seferovic (Embolo, 63.).
Gól: Stancu (18. – tizenegyesből), ill. Mehmedi (57.)