Wolgang Gedeon, az AfD Baden-Württemberg tartományi gyűlésének (Landtag) képviselője évekkel ezelőtt feleslegesnek tartotta, hogy Berlin központjában 19 ezer négyzetméteres területen hatalmas, ízléstelen, holokauszt-emlékműnek elnevezett betonkocka-rengeteget hozzanak létre. 
Az orvos-politikus korábban azt is hangoztatta, hogy a keresztény Nyugat belső ellensége a zsidóság, míg a külső az iszlám. A parlamenti képviselő korábbi megnyilvánulásait csak most hánytorgatták fel, mire AfD máris megtette az első lépést Wolfgang Gedeonnak a frakcióból való kizárására – írja a Deutsche Welle és a spiegel.de hírportál.

A sáskahad beözönlését ellenző, a legutóbbi tartományi választásokon átütő sikert elért Alternatíva Németországnak (Alternative für Deutschland – AfD) nevű párt Baden-Württemberg szövetségi tartományban az egyik parlamenti képviselőjének, Wolfgang Gedeonnak a kizárására készül, miután valakinek eszébe jutottak a politikus évekkel ezelőtt tett kijelentései. Gedeon a többi között azt is állította, hogy a Cion bölcseinek jegyzőkönyve nem mese, hanem megtörtént esemény hű leírása. A 69 éves német politikust azért is elmarasztalják, mert egy levelében azon véleményének adott hangot, hogy a keresztény Nyugat belső ellensége, mintegy ötödik hadoszlopa a zsidóság, míg a külső ellensége az iszlám.
Jörg Meuthen, az AfD szóvivője a kedélyek lecsillapítására már szerdán bejelentette: a pártvezetőség már kérte is a bíróságot, hogy jogi eszközökkel távolítsa el Wolfgang Gedeont a parlamenti frakcióból, mert a pártban nem tölthet be vezető pozíciót antiszemita nézeteket valló politikus. A szóvivő azt is közölte, hogy a párt öt napot adott Gedeonnak arra, hogy önként mondjon le a mandátumáról, mert ha nem, akkor az elnökség többségi szavazással távolítja el. Közben Muhterem Aras, a tartományi parlament Zöldek párti házelnöke kijelentette, hogy Wolfgang Gedeont technikailag nem lehetséges megfosztani a mandátumától.