Válságstábot tart Angela Merkel német kormányfő, Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke, François Hollande francia államfő és Matteo Renzi olasz miniszterelnök hétfőn a Brexit kapcsán Berlinben. Szombaton pedig az EU hat alapító államának külügyminiszterei tartanak tárgyalást a brit népszavazás eredményei miatt.
Krízistárgyalásra hívta össze Angela Merkel Donald Tuskot, az Európa Tanács elnökét, Matteo Renzit, Olaszország miniszterelnökét és François Hollande francia államfőt a Brexit-népszavazást követően Berlinbe hétfőre. „Az EU elég erős, hogy helyes választ adjon a mai napra” – mondta a német kormányfő.

Szombaton találkozni fog az EU hat alapító államának, Franciaországnak, Németországnak, Olaszországnak, Belgiumnak, Hollandiának és Luxemburgnak a külügyminiszterei is. Frank-Walter Steinmeyer német külügyminiszter és Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter a szombati csúcsra egy, a két ország külügyminisztériumai által kidolgozott dokumentumot is magukkal visznek, amely szerint a két ország európai megoldást akar találni a bevándorlás- és migránshelyzetre, a növekedés, foglalkoztatás kihívásaira és az országok külső-belső biztonságának biztosítására.

Mivel nem az összes ország szeretné a „szűkebb Unió” minden lépését követni, ezért egy „rugalmas Uniót” képzelnek el, amely teret hagy olyan országoknak, akik még nem szeretnének vagy nem tudnak minden integrációs lépést megtenni.