Szerbia nem engedi meg, hogy Magyarországról vagy máshonnan erővel küldjenek vissza migránsokat a területére. Belgrád emellett magyarázatot kér a magyar hatóságoktól az új törvényről, amely szerint a határ 8 kilométeres körzetében elfogottakat visszaküldhetik a határra – jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn jelentette be, hogy azokat a migránsokat, akik nem követtek el bizonyítható bűncselekményt, hanem szabálysértéssel – például már megbontott kerítésszakaszon, kamionba vagy vasúti szerelvénybe bújva – jutottak át a határon Magyarországra, és 8 kilométeren belül feltartóztatják őket a hatóságok, visszakísérik a belépési pontra, ahol menekültügyi kérelmet terjeszthetnek elő. A törvénymódosítás lehetővé teszi az eljárások gyors lefolytatását, kiutasítást pedig nem alkalmaznak az érintettekkel szemben – tette hozzá az államtitkár.

A magyar bejelentést az ottani sajtó úgy értelmezte, hogy a migránsokat Szerbiába fogják visszatoloncolni. Aleksandar Vulin erre reagálva közölte, hogy ilyet egyetlen ország sem kényszeríthet rá a másikra következmények nélkül, és ha Szerbia is hasonlóképpen járna el, akkor a dominóhatás Törökországig terjedne. A miniszter egyúttal felhívta a figyelmet, nemzetközi törvények szabályozzák azt, hogy hogyan, milyen indokkal lehet valakit egy másik országba visszaküldeni.

forrás: MTI