Levélben üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnököt a június 12-én ünnepelt Oroszország napja alkalmából Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki egyben reményét fejezte ki, hogy helyre lehet állítani a két ország közötti kapcsolatokat – közölték kedden orosz hírügynökségek.
Ez volt az első hivatalos levél, amelyet Erdogan Putyinhoz intézett a két ország kapcsolatainak megromlása óta.

A gesztus jelentős, mert a két ország viszonya erősen megromlott : Moszkva gazdasági és vízumügyi szankciókat vezetett be Ankara ellen, valamint sorozatosan éles bírálatokat fogalmazott meg Törökországnak a szíriai válságban játszott szerepével kapcsolatban.

Erdogan az egész török nép nevében köszöntötte Putyint és Oroszország polgárait, valamint kifejezte kívánságát, hogy a két ország közötti kapcsolatok „elérjék a megérdemelt” szintet.

Putyin korábban, athéni látogatása idején kijelentette, hogy Oroszország is a kapcsolatok felújításának a híve, mindamellett leszögezte: “Nem mi romboltuk szét őket”. Moszkva többször is jelezte, hogy a kapcsolatok normalizálásának feltételeként hivatalos bocsánatkérést vár el Ankarától, akárcsak az okozott kár megtérítését. Törökország ettől mindeddig elzárkózott.

Forrás: magyaridok.hu