A Magyar Liberális Párt tudomásul veszi az Alkotmánybíróság döntését, amelyikben elutasították a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen  benyújtott indítványukat, de nem értenek azzal egyet. Az MLP elnöke továbbra is mindenkit arra bíztat, hogy vegyen részt a népszavazáson és voksoljon igennel.
Fodor Gábor keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ez az igen szavazat" egy jó válasz egy rossz kérdésre", mert egy demokratának akkor is ki kell fejtenie az álláspontját, ha nem ért egyet a kérdéssel. Az igen szavazattal az Orbán-rendszer ellen és Európa mellett kell fellépni - jelentette ki. Hozzátette, az EU-ban nincs kötelező betelepítés, az unió csak azt várja, hogy Magyarország folytassa le 1294 ember menekültügyi eljárását. Hangsúlyozta, hogy ha a nemek győznek a népszavazáson, akkor az "könnyen elvezethet az Európai Unióból való kilépéshez."

Megismételte korábbi véleményét, amelyik szerint a kormány törvénytelenül folytat kampányt, mert azt nem lett volna szabad addig elkezdeni, amíg a köztársasági elnök ki nem írja a voksolás dátumát.

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden meghozott két határozata nem adott helyt a kormány által a betelepítési kvótáról kezdeményezett népszavazás ellen benyújtott négy indítványnak.

Az indítványok közül három - köztük Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő indítványa - a népszavazás kiírását elrendelő május 10-ei országgyűlési határozatot támadta azzal, hogy alaptörvénybe ütköző módon fogadták el, és ezért kérte megsemmisítését. Fodor Gábor a népszavazásra feltett kérdést megengedő május 3-ai kúriai döntést támadta a népszavazási kérdés tartalma miatt, és kérte a kúriai határozat megsemmisítését.

MTI