Az UEFA végrehajtó bizottsága “elfogadhatatlannak” tartja a focihuligánok marseille-i ökölcsatáit. A sportágat “meg kell védeni az angol és az orosz válogatott úgynevezett szurkolóitól”, írja az európai szövetség hivatalos közleménye.
Marseille-ben napokon át állandóan tömegverekedések törtek ki az angol, orosz, illetve helyi huligánok főszereplésével, de ilyen többször előfordult a közelmúlt nagy tornáin is: részeg, gyakran jegy nélkül érkező szurkolók utcai randalírozását nyilván nem könnyű megakadályozni. Az azonban egyenesen sokkoló volt, hogy a stadionban is kitört a botrány. Az UEFA és a FIFA által szervezett válogatott tornákon efféle emberemlékezet óta nem történt. A névre szóló belépők és a szigorú biztonsági előírások régóta megelőztek mindenféle nagyobb lelátói balhét.

Az európai szövetség figyelmeztette a két szövetséget, hogy ha még egyszer botrányt okoznak a szurkolói, habozás nélkül szankciókat alkalmaznak majd, akáraz angol és az orosz válogatottat is kivághatja a tornáról. Ráadásul ez a szankció független attól a vizsgálattól, ami a stadionon belül történtekről zajlik.

Az angol-orosz meccsen készült képeken egyértelműen támadó testhelyzetben lévő, helyenként eltakart arcú figurák vannak, ütésre emelt kézzel. Igaz, a stadionban nem sérült meg senki súlyosan, és nem bontakozott ki nagy verekedés.

Több, a helyszínen tartózkodó újságíró azt írta a Twitteren, hogy az angolok szektorába átmászó oroszok nem verekedni akartak, csak hamarabb kijutni a stadionból, mint ahogy előírták nekik.

Attól, hogy nem lett súlyosabb következménye a szurkolótáborok összekeveredésének, még ugyanolyan aggasztó, hogy megtörténhetett. Több száz ember akadálytalanul átmászott egy másik szektorba, senki és semmi nem állította meg őket. A rendezők egy része a pálya túloldaláról futott oda rendet tenni, mert a létszám szemlátomást nem volt elegendő.

Rendőrök pedig egyáltalán nem voltak a stadionban.