A Nancsingi Egyetem vasárnap Merkelnek az akadémián díszdoktori címet adományozott. Az egyetem méltatta a német kancellár elkötelezettségét a jogi párbeszéd és a regionális konfliktusok megoldása iránt, valamint elismerte a klímaváltozás ellen és a menekültválságban való fellépését.
“Merkel a határozottságával és bölcsességével hozzájárult a világbékéhez” – magyarázták az egyetem képviselői. Szerintük a német kancellár “pragmatikus Kína-politikához” tartja magát, valamint hozzájárul a kölcsönös bizalom és együttműködés elmélyítéséhez.

Angela Merkel fontosnak nevezte, hogy Kína és Németország nyitott maradjon, tudását megossza és egymástól tanuljon.

S amikor Merkel beszélni kezdett...

A német kancellár a kínai tudományos akadémián egyetemisták és professzorok előtt mondott beszédében felszólított arra, hogy Kínában is épüljön ki a jogállam. “Minden jogállamiság lényege, hogy a jog ereje érvényesüljön, ne pedig az erősebbek joga” – hangsúlyozta.

Merkel arra kérte vasárnap Pekingben a kínai vezetést, hogy ne korlátozza a külföldi nem kormányzati szervezetek munkáját. A nem kormányzati szervezetek számára továbbra is lehetővé kell tenni, hogy bővítsék a civil társadalomhoz fűződő kapcsolataikat.

Van azonban néhány problémánk” – hangsúlyozta a német kancellár, aki Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel való találkozóján beszél majd részletesen erről. Mint mondta, senkinek nem érdeke, hogy egy nagy kereskedelmi háború bontakozzon ki az Európai Unió és Kína között, ezért a feleknek nyíltan kell beszélniük a fennálló problémákról, amelyek néhány ágazatot érintenek.

Ebben igazán nem látjuk a politikai következetességet!