Egy új felfedezés szerint, ha állandó éhségérzettel küzdünk, akkor valójában az ötödik íz hiányzik az életünkből. Ha azonban elegendő umami kerül a tányérunkra, sokkal könnyebben megy majd a diéta is.
Hosszú időn keresztül a tudósok úgy tudták, hogy a szánkban lévő receptorok mindössze négy fő ízt képesek megkülönböztetni egymástól: a keserűt, a sósat, a savanyút és az édeset. Japánban azonban már évtizedekkel ezelőtt rájöttek arra, hogy létezik egy ötödik íz, az úgynevezett umami is. Ez a leginkább fehérjékre jellemző íz pedig,– amely már az anyatejben is megtalálható – képes minden más élményt még intenzívebbé tenni a szájban.

A japánok szerint az umami, vagyis a pompás íz, életre kelti az ételek természetes zamatát.

Az umami egyensúly: feleslegessé teszi a fűszert, kellemes utóérzetet hagy a szájban és mély benyomást a lélekben.

Ez a különlegesség felel egyébként a különböző húsok ízéért, de megtalálható a paradicsomban, dióban, szőlőben, a parmezánban, rokfort sajtban, a szárított sonkában, szalonnákban, gombákban, algákban, a szójaszószban is.

Vigyázat!

Az umami egy kellemesen pikáns aroma, mely egy bizonyos aminosavnak, a glutamátnak köszönhető, továbbá a guanilát és inozinát nevű vegyületeknek. Az XX. század eleje óta létezik egy mesterséges megfelelője is, ez az úgynevezett MSG. Ez az egyik leggyakoribb ízfokozó, ami felelős azért, hogy egy ízt igazán mennyeinek érezd, vagy akár egy függőség alakuljon ki tőle. Mára kiderült, hogy a mesterséges változat nagy mennyiségben, akár káros is lehet a szervezetedre, így azt érdemes elkerülni.

Hogyan segíti az umami?

Angol dietetikusok kísérletei szerint azok az emberek, akik egy-egy egy étkezéshez olyan dolgokat is esznek kis mennyiségben, amiben az ötödik íz is megtalálható, sokkal hamarabb érik el a teltségérzetet, később éheznek meg, és kevesebb étellel is beérik naponta.

Tippek:

- Laktatóbbak lesznek a salátáink, ha kevés pirított bacont, parmezánt, diót, vagy szőlőt teszünk rá.
- Párolt zöldségekhez tegyünk egy kevés természetes umamiban gazdag szójaszószt, így hamarabb jól lakunk.
- Együnk minden sós étel mellé paradicsomot, így tovább bírjuk majd a következő étkezésig.
- Használjunk a húsok mellé kethupöt, ebben is érezhető az umami íz.