Szemen szedett hazugságnak nevezte Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő a német Bild Zeitung című lap írását, amelyben Orbán Viktort hibáztatják a migrációs válság miatt.
A liberális újság szerint a magyar kormány nem figyelmeztette Németországot, hogy milyen nagy embertömeg érkezik Európába.

Georg Spöttle a Bild Zeitung írására úgy reagált: a német kormány nem teljesen ostoba. A biztonságszolgálati szakértő szerint a Budapesten dolgozó diplomaták, az ide kirendelt titkosszolgálati munkatársak láthatták, hány ezer migráns érkezik naponta Magyarországra.

Hazugságnak tartja a Bild állítását, miszerint a német kormány úgy tudta, hogy csak 2-3 ezer bevándorló van Magyarországon.

Georg Spöttle maga is tudósított az N24 csatornának, s elmondta, hogy csak aznap nyolcezer migráns lépte át a határt, de tudósított a röszkei csatáról és a Keleti pályaudvarról is, ahol tavaly nyáron és kora ősszel tucatnyi televíziós stáb ott volt a világ minden tájáról, és emlékezetes képsorok készültek.

Bizonyára Németországban akkoriban csak a német kormány nem nézett híradót, a német lakosság ugyanis értesült a történésekről, és Angela Merkel politikáját teszi felelőssé a kialakult helyzetért.

A nyitott kapuk politikája megbukott

Merkel korábban büszkén hirdette a nyitott kapuk politikáját, amely mára megbukott. A hibát azonban nem kiküszöbölni próbálják, hanem bűnbakokat keresnek.

A tények elferdítésében megfelelő partner a német média is, amely már többször bebizonyította, hogy erősen megkérdőjelezhető a hitelessége. Ez történt a kölni erőszakos események elhallgatásakor is.

Georg Spöttle úgy véli, az embereknek megpróbálják még eladni, hogy milyen jó, ha érkeznek a migránsok. Az emberek azonban látják, hogy a migránsoknak körülbelül 10 százaléka, vagy talán még kevesebb kért munkavállalási engedélyt, tehát nincs meg bennük az akarat, hogy nyelvet tanuljanak, gyorsan integrálódjak.

A német kormány komoly válságba került. Az ellenzék megerősödött, a gazdaság pedig egyre nehezebb helyzetben van.

Hiányzik a pénz a nyugdíjkasszából, a sportlétesítmények, az iskolák, az óvodák felújítására, a közutak javítására, és növelni kellene a rendőri állományt is, de mindig azt mondják, hogy semmire nincs pénz, miközben idén 27 milliárdot szavazott meg a kormány a migránsokra, emlékeztetett a biztonságpolitikai szakértő.

A tömeges migráció óriási, korábban elképzelhetetlen társadalmi, gazdasági és biztonsági feszültségeket hozott előtérbe, ráadásul megnőtt a feszültség a tartományok és a szövetségi kormány között is, hiszen a tartományok és a városok szembesültek azzal, hogy kezdeniük kell valamit a már-már kezelhetetlennek tűnő bevándorló tömeggel, magyarázta Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet elemzője.

A magyar kormány természetesen visszautasította a Bild állításait. A magyar álláspont szerint ez az újságcikk is csak egyszerű mentegetőzés a “willkommenskultur” miatt, és a célja a német emberek manipulálása.