Az orosz elnök, Vladimir Putyin kedden kijelentette, hogy Moszkva nem vetette el sem a Déli Áramlat földgáz-vezeték, sem pedig az annak helyettesítésére szánt Török Áramlat megvalósításának gondolatát.
Az elnök a TASS hírügynökség szerint hozzátette: Oroszország mindkét projekt esetében az Európai Bizottság egyértelmű álláspontjára vár. Az izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Netanyahuval folytatott tárgyalást követően az orosz elnök megjegyezte: „bizonyos, politikai természetű véleménykülönbségek” merültek fel Törökországgal a Fekete-tengeri orosz export-utak tekintetében. A 2014-es év decemberében Vladimir Putyin bejelentette: törlik a Déli Áramlat projektet, mert az nem egyeztethető össze az Európai Uniós jogszabályokkal.

A Török Áramlat előkészítése, amelynek megépítése pótlólagos megoldásként merült fel, a Moszkva és Ankara közötti kapcsolatok megromlása miatt szintén megfeneklett, miután 2015 novemberében török vadászgépek a török-szír határ felett egy orosz Su-24 bombázót lelőttek. Ez év kezdete óta meg nem erősített jelentések szóltak arról, hogy bolgár és orosz tisztségviselők a Déli Áramlat projekt újra-élesztésén dolgoznak. A közelmúltban Alexander Novak orosz energetikai miniszter arról beszélt, hogy az Oroszországból a Fekete-tenger alatt Görögországba és Olaszországba haladó földgáz-vezeték nem csak Törökországon, hanem Bulgárián keresztül is haladhat.

Forrás: figyelo.hu