Nagy-Britannia kilépése még szorosabb együttműködésre int minden uniós tagállamot – véli Szigetvári Zsolt, az Együtt elnöke. Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő azt mondta: Cameron részéről ez a kezdeményezés egy felelőtlen, szűk látókörű, saját hatalmon maradását nemzete jövője elé helyező, öncélú kalandorság volt. Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő pedig a “különutas, populista megoldások” veszélyeire hívta fel a figyelmet.
Európai közösségünk a mai nappal válaszúthoz érkezett, a mag-országok hamarosan az Unió érdemi átalakítására tesznek majd javaslatot. Magyarországnak velük kell maradnia, mert a másik oldalon csak a putyinizmus várja.

„A félelmekre és a nacionalista gőgre épített hazárdőr politika sokakat megtévesztett Nagy-Britanniában, amelynek súlyos következményei lesznek. Nem lehet több különutas, populista megoldás Európában! A brit szigetország kellően erős ahhoz, hogy várható veszteségei ellenére a most következő viharos időszakban is képes legyen talpon maradni, az Európai Unió pedig meg fogja találni a módját annak, hogy szövetségi hálóját egyben tartva, szorosabbra fűzze az együttműködést. Birodalmi múlt és önállóan erős gazdaság hiányában Magyarország útja világos kell legyen: Orbánisztánnal szemben csakis egy erősebb Európai Unió jelentheti a biztos jövőt. Európai közösségünk a mai nappal válaszúthoz érkezett, a mag-országok hamarosan az Unió érdemi átalakítására tesznek majd javaslatot. Magyarországnak velük kell maradnia, mert a másik oldalon csak a putyinizmus várja. Történelmünk során sokszor döntöttünk rosszul, most elég lenne helyesen.

dr. Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, európai parlamenti képviselő”


Szigetvári: Orbán hagyjon fel az unió elleni hergeléssel!

Szigetvári Viktor az MTI-nek pénteken küldött közleményében sajnálatosnak nevezte a britek döntését az unióból kilépésről, mert az mind az európai közösséget, mind pedig Nagy-Britanniát gyengíti.

Az Együtt szerint az unióban maradó államok feladata, hogy megtalálják az európai polgárok számára is nap mint nap megtapasztalható előnyöket hozó Európai Unió megteremtésének útját.

Ezért Magyarországnak is tennie kell – írta a pártelnök, aki ezért azt követelte, hogy Orbán Viktor “hagyjon fel az Európa elleni hergeléssel, hazug, Európa-ellenes népszavazási kampányával”. Szigetvári Viktor hozzátette: pártja a “hazug népszavazás” bojkottjára szólít fel.

Ha Magyarország részt akar venni az EU újjáalakulási folyamatában, “meg kell szabadulnia a hiteltelen, újra és újra színét és meggyőződését változtató Orbán Viktortól és rezsimjétől” – olvasható a közleményben.

Az ellenzéki politikus emellett arra szólította fel a magyar kormányfőt, hogy kövessen el mindent a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jogainak megvédéséért.

Szanyi: ez öncélú kalandorság volt

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közölte, “a drámai eredmény ismeretében most már bátran leszögezhetjük: Cameron részéről ez a kezdeményezés egy felelőtlen, szűk látókörű, saját hatalmon maradását nemzete jövője elé helyező, öncélú kalandorság volt, amelynek nyomán végeredményben csorbul a brit kormány tekintélye Európában és csökken nemzetközi mozgástere is”.

Hozzátette, “ha a Brexit-drámától mégis valami pozitív európai hatást remélhetünk, az legfeljebb az lehet, hogy Cameron politikai bűne a jövőben több józanságra intheti Orbán Viktort vagy bármely olyan vezetőt, aki hasonlóképpen hajlamos lenne saját hatalmi szempontjait nemzete érdekei elé helyezve Európa-ellenes, nacionalista kalandokba taszítani országát”.

DK: a kormányfő vonja vissza az őszi népszavazást!

A Demokratikus Koalíció (DK) az őszi kvótareferendum visszavonását követeli a kormányfőtől, szerintük ugyanis az Magyarország uniós kilépéséhez vezet.

Molnár Csaba, az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján tragikusnak nevezte a brit EU-tagságról tartott, és a kilépést pártoló tábor győzelmét hozó népszavazás eredményét, ugyanakkor jelezte: Európának tiszteletben kell tartani a döntést, Nagy-Britannia pedig nem tarthat igényt speciális bánásmódra a továbbiakban.

Molnár Csaba az eredményt a brit konzervatív jobboldal 20 éve tartó EU-ellenes kampányának tulajdonította. A DK-s politikus szerint ez fordult át egy bevándorló-ellenes kampánnyá, s Orbán Viktor miniszterelnök is ezt teszi: évek óta szabadságharcot folytat, most pedig “élesbe kapcsolt”. Ennek a politikának az EU-ból kilépés a vége – jelentette ki, a kvótareferendum visszavonását követelve.

Molnár Csaba egyúttal minimális elvárásként fogalmazta meg, hogy a kormány tájékoztassa a helyzetről azokat a magyarokat, akik Londonban vállalnak munkát.