Galambokat, verebeket etetni jótékony dolognak tűnhet. Ám sokan nem gondolnak az ebből fakadó kellemetlenségekre.
Percze István azt panaszolja, hogy a Debrecenben, a Derék utcán valaki naponta eteti és itatja a galambokat, a madarak ezért odaszoktak a környékre, ahol lakik. Ráadásul itt játszótér és orvosi rendelő is van. Szerinte ez fertőzésveszélyt is jelenthet.

- Én a hetediken lakom, a galambok és a verebek felszállnak és odapiszkítanak, nem győzöm takarítani az erkélyt – mondta el Percze István.

Az önkormányzat igazgatási osztályvezetője azt mondta: a közgyűlés 2010-ben döntött úgy, mivel nagyon elszaporodtak a galambok, megtiltja az etetésüket. A tiltás a közterületre vonatkozik, de ha valaki a társasház erkélyén eteti a galambokat, az ellen is fel lehet lépni.

- Ha az erkélyen valaki madarakat etet, előfordulhat, hogy az alatta lévőt zavarja a lehulló eledel, a madárpiszok vagy a toll. Ebben az esetben birtokháborítási eljárást lehet kezdeményezni a szomszédokkal szemben – közölte  Gulyás Tünde igazgatási osztályvezető.

A közterület-felügyeletnél azt mondták: ők köztisztasági szabálysértés miatt kezdeményezhetnek eljárást. Tettenérés esetén a szabálysértés elkövetőjét öttől, ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatják vagy szabálysértési feljelentést tehetnek.

- A kiszórt terméket megvizsgálja a közterület felügyelő és helyszíni bírsággal sújthatja a szabálysértés elkövetőjét, ha az etetés köztisztasági szabálysértésnek minősülhet – mondta el Tőzsér Gyula hatósági osztályvezető.

Idén eddig még senkit nem büntetek meg galambetetés miatt. A közterület-felügyeletnél azt mondták, általában a figyelmeztetéssel is elérik a céljukat.