A Zeit Online szerzője előítéletekben gazdag véleményt írt a magyarokról és válogatottunkról. Szerinte a csapat a kő elméletet, Konfuciusz és Mao szavait követte.
Paul Hofmann, a Zeit Online szerzője a magyar labdarúgás évtizedekre visszavetíthető legnagyobb sikere után is megtalálta a módját, hogy – a teljes népre – kivetítve üssön egyet a csapaton. Mindenekelőtt bevallja, hogy már a Portugália elleni harmadik csoportmeccs előtt megírta a szöveget. Vélhetően nem az egészet, csak a magyarokkal szemben úgy általában is megfogalmazott sommás előítéletét.

Bernd Stock csapatának stratégiáját – A magyarok hagyták magukat továbbjutni című cikkében – az úgynevezett kő elmélettel állította párhuzamba, miszerint az nyer, aki vár. Lényegében a semmittevés művészeinek titulálja magyar válogatottat köveket, amelyeket Király Gábor, Szalai Ádám és Lang Ádám vezetett.

A Zeit azért jó fotót választott: „Magyarország továbbjutott – Magyarország énekel”, írják – a Himnuszt, meccs után, tesszük mi hozzá

A fű nem nő gyorsabban csak ezért, mert az ember húzza – idézte a szerző szellemesen a konfucianizmus és a maoizmus (milyen szép!) egyik tételét.

Paul Hofmann első találkozása a magyarokkal egy Imre nevet viselő férfi személyében történt meg. Általánosan azt tudja elmondani rólunk, hogy határozatlan, habozó, vacilláló nép vagyunk. A meccsen pedig mindössze annyi történt, hogy miközben minden szem Cristiano Ronaldo akcióit figyeltét, feltűnt két Imre, jelent esetben Zoltán és Balázs – így a szerző -, akiknek egyebük sincs, mint jó bal lábuk. El is vették a főszerepet a mészfehér Kleinheisler Lászlótól, a magyar csapat metronómjától, írja tovább, elegánsan figyelmen kívül hagyva azt az apróságot, hogy Kleinheisler a portugálok ellen nem lépett pályára.

A népeken átívelő nagy gondolatok azonban ilyen apróságokkal nem foglalkoznak.

A magyarok tehát – vonja le a következtetés Hofmann – nem csináltak egyebet, mint kövekként átengedték magukat a nyolcaddöntőbe.

Valószínűleg ugyanazt a meccset nézte Paul Hofmann is, amelyet az orosz játékvezető, Szergej Karaszjov követett a magyar-izlandi helyet