A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság B-csoportjában Wales 2-1-re legyőzte Szlovákiát az első körben. Gareth Bale szabadrúgásgólja adta meg az alaphangulatot, Szlovákia pedig ugyan kiegyenlített, de pontot nem sikerült szereznie.
Wales 58 év után szerepelt újra nagy tornán - nem is kellett sokat várnia a szurkolóknak arra, hogy megünnepelhessenek egy gólt: a Real Madrid 26 éves sztárja, Gareth Bale szabadrúgásból volt eredményes. Érdekesség, hogy Bale első válogatottbeli gólját szintén Szlovákia ellen rúgta – mégpedig szabadrúgásból. Bale lett az első brit futballista, aki Európa-bajnokságon szabadrúgásgólt szerzett.

A szlovákok nem tudtak mit kezdeni a kialakult helyzettel, hátrányban is inkább kontráztak volna, de mivel Wales nem engedett sok területet az ellenfélnek, így sok helyzetet nem láthattunk az első félidő végéig. A 32. percből kiragadnánk egy jelenetet: Martin Skrtel a tizenhatoson belül odakönyökölt az ellenfél egyik játékosának, de a bíró (és a segítői) nem látott okot arra, hogy büntetőt adjon ezért Walesnek. Azért a szlovák szurkolók meccs előtti koreográfiájáról is érdemes megemlékezni, nem sikerült jól eltalálni a zászló irányát.
A szünet után nem változott a felállás, Szlovákia nem tudott kapura veszélyesen játszani, miközben Kozácik az első gólnál elkövetett hibáját valamelyest jóvá tette az 57. percben, amikor Bale erőteljes fejesét hárította, előtte Allen adott be nagyon pontosan.
Érezte is Jan Kozák szövetségi kapitány, hogy muszáj lesz változtatnia, ha nem akarnak kikapni, és remekül cserélt: a 60. percben érkező Duda (aki Nikolics Nemanja csapattársa a lengyel Legia Warszawánál) egy perccel később kiegyenlített. Ez volt az első kaput eltaláló lövése a szlovák csapatnak az UEFA szerint.
Walest megfogta az egyenlítés, de az utolsó negyedórára megint magára talált, és újra megszerezte a vezetést a 81. percben, a szintén csereként beálló Robson-Kanu szerencsés körülmények között lőtt a kapuba. 2014 októbere óta először rúgott gólt walesi játékos tétmeccsen a Ramsey, Bale pároson kívül.
Szlovákia a hajrában majdnem megint kiegyenlített, de a kapufa megmentette a walesi együttest, amely így győzelemmel kezdte első Európa-bajnokságát.
Labdarúgás
Európa-bajnokság
B-csoport
1. forduló
Wales–Szlovákia 2–1 (1–0)
Wales: Ward – Chester, A. Williams, B. Davies – Gunter, Allen, Edwards (Ledley, 69.), Ramsey (Richards, 88.), N. Taylor – J. Williams (Robson-Kanu, 71.), Bale.
Szlovákia: Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Svento – Kucka, Hrosovsky (Duda, 60.), Hamsík – Mak, Weiss (Stoch, 83.) – Duris (Nemec, 59.).   
Gól: Bale (10.), Robson-Kanu (81.), ill. Duda (61.)