Több 100 migráns jutott be szombaton Marokkóból Ceutába, a spanyol észak-afrikai enklávéba. Az apály miatt szokatlanul alacsony vízszintet használták ki. Az apálynak köszönhetően meg tudták kerülni a Ceuta körül húzott és a Földközi-tenger vízébe is benyúló határkerítést.
A helyi kormányzat szóvivője azt mondta: “A parton gondoskodunk róluk.” A vöröskereszt szerint hat migránst kórházba kellett vinni olyan sérüléseik miatt, amelyeket átkelésükkor szereztek. A többieket átmeneti szállást biztosító menekültközpontba vitték.

A spanyol rendőrség szerint 119 migránst fogtak el. A TVE közszolgálati televízió felvételein láthatók is voltak a rendőrök, amint elfogják a partot megközelítő menekülteket.

Több ezer migráns próbál évente eljutni Spanyolországba, az Európai Unióhoz tartozó Ceuta és Melilla észak-afrikai spanyol enklávékon keresztül, illetve veszélyes tengeri átkeléssel az Ibériai-félszigetre.

December végén 185 embernek sikerült eljutnia Ceutába, és a marokkói hatóságok további száz migránst fogtak el, akik úszva próbálták meg elérni a spanyol enklávét.