Hozzávalók:
Hozzávalók a tésztához
600 g tejföl
1 dl tej
12 dkg margarin
1 kg finomliszt
10 dkg rétesliszt
1 ek cukor
1 ek só
8 dkg friss élesztő
2 db tojás

A töltelékhez
30 dkg főtt sonka (füstölt)
20 dkg virsli (krinolin is lehet)
0.5 dl napraforgó olaj
1 csipet fekete bors (őrölt)
1 fej fokhagyma
10 dkg margarin
4 db lilahagyma
20 dkg trappista sajt
2 dl tejföl

A tepsi kikenéséhez
2 dkg margarin

A tetejére
1 db tojás
1 ek szezámmag
1 ek lenmag

Elkészítés:
Hozzávalók a tésztához
A tejfölt, a tejjel és a margarinnal kevergetve addig melegítjük, míg a margarin elolvad benne, de vigyázzunk, ne legyen forró!
A kétféle lisztet, a cukrot és a sót beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, a tojásokat beleütjük.
10 perc alatt könnyű kelt tésztát dagasztunk belőle.
Letakarva, meleg helyen kb. 50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez
Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A sonkát és a krinolint, vagy a virslit apró kockákra vágjuk, az olajon megfuttatjuk, megborsozzuk, félretesszük.
A fokhagymát finomra aprítjuk, vagy összezúzzuk, az olvasztott margarinon megfuttatjuk.
A lilahagymát vékony karikákra vágjuk, gyűrűire szedjük.
Ha megkelt a tészta, 4 részre osztjuk. Vékony, kb 50x25 cm-es téglalappá nyújtjuk, először a margarinos fokhagymával, majd a tejföllel megkenjük. A pirított húst, majd a lila hagymát rászórjuk, sajtot reszelünk rá, és szorosan összetekerjük.

A tepsi kikenéséhez
A tepsinket kimargarinozzuk. Trapéz alakú kis ,,párnákra" vágjuk, margarinnal kikent tepsibe rakjuk.
Letakarva kelesztjük még kb. fél órán át.

A tetejére
Végül felvert tojással lekenjük.
Szezámmaggal és lenmaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal, kb. 25 perc alatt megsütjük.