Ausztriában óriási vitát váltott ki egy afgán házaspár kérelme, mely szerint mesterséges megtermékenyítéssel szeretnének gyermeket vállalni.
A Kronen Zeitung újabb elképesztő történetet halászott ki az Ausztriában élő bevándorlók köreiből. Az eset példaértékű, rámutat minden gyengeségre, amiért az EU-ba érkező migránsok integrálása, mindenekelőtt munkavállalása gyakorlatilag puszta utópia.

Egy afganisztáni házaspárról van szó, a férj 2011, a feleség 2013 óta él Ausztriában. Legidősebb fiuk 20 éves, legkisebb lányuk 2011-ben született. Összesen kilenc gyermekük van. (Ebből az is kiderül, hogy minden gyermekük Afganisztánban született, vélhetően családegyesítéssel költöztek az Európai Unióba.) A sors nem kímélte a párt, két gyermekük testi fogyatékkal él.

Az 1972-es születésű anya azonban újabb gyermeket szeretne vállalni. A pár már tanácskozott a bécsi Egyetemi Klinika szülészetének szakembereivel, mivel a tizedik gyermeket mesterséges megtermékenyítés révén szeretné világra hozni. A házaspárt tájékoztatták, hogy az anya kora csökkenti a terhesség esélyét, de ez a szülők kívánságán nem változtatott.

Az osztrák szabályozás szerint ebben a korban az anyának magának kell viselnie a mesterséges megtermékenyítés költségeit, az előzetes vizsgálatok nem csekély költségét azonban a társadalombiztosítás állja. A vita az egészségügyi alapbiztosításról kezdődött el az eset kapcsán. A két felnőtt és hét kiskorú gyermek után ugyanis a család havonta 3677,80 euró segélyt kap. Évente ez 44.133,60 euróra rúg (ez közel 14 millió forintnak felel meg).

A hét kiskorú gyermek után további 2004,80 euró családi támogatást is kapnak, azaz az osztrák állam havonta összesen 5682,60 eurót (közel 1,8 millió forintot) fizet a családnak.

Forrás: magyaridok.hu