A Szíriában állomásozó orosz erők legalább kétszer tüzet nyitottak izraeli katonai gépekre – közölte az egyik legolvasottabb izraeli napilap a Jediót Ahronót. A lap pénteken közölte a hírt, azonban se dátumot, sem az incidens pontos helyét nem közölték.
A PressTV információi szerint Izrael ismételten megsértette Szíria légterét és az ország belsejében lévő célpontokat bombázott. Az izraeli 10-es TV csatorna úgy tudja, hogy a szíriai partok közelében egy orosz harci gép megközelített egy izraeli harci gépet a Földközi-tengeren a múlt héten.

Lapértesülések szerint a csütörtökön Moszkvába érkezett Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő felvetette a kérdést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is. A JediótAhronót információi szerint először a március 15-én szintén Moszkvába látogatóReuven Rivlin izraeli elnök vetette fel Putyinnak a témát. Ekkor az orosz elnök azt válaszolta, hogy nincs információja az esetről.

Abbász és Netanjahu váltotta egymást Moszkvában

Putyin hétfőn fogadta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, akit arról biztosított, hogy Moszkva támogatni fogja a közel-keleti békefolyamat előmozdítására irányuló erőfeszítéseit. Abbász egy új, a 2007-ben az amerikai Annapolisban tartotthoz hasonló nemzetközi Közel-Kelet-konferencia összehívását szorgalmazta.

Izrael nem mond le a Golán-fennsíkról

“Mindent megteszünk az ellen, hogy a Golán-fennsíkon a terror újabb frontja nyíljon meg ellenünk” – mondta. Netanjahu elmondta, azért érkezett csütörtökön az orosz fővárosba, hogy a szorosabb katonai együttműködésről egyeztessen, elkerülendő az incidensek lehetőségét Izrael és Oroszország között, amely Bassár el-Aszad elnök kormányának oldalán beavatkozott a szíriai harcokba.

A (Szíriától elcsatolt) Golán-fennsík hovatartozása választóvonal Izrael számára, a területnek meg kell maradnia a zsidó állam részeként – jelentette ki Netanjahu.

Forrás: oroszhirek.hu