Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményez a szegedi Fidesz Botka László (képünkön) ellen – erről a TV2 Tények című műsora számolt be.
Szeged MSZP-s polgármestere az elmúlt évben két értékes budapesti lakást kapott szüleitől. Az egyik egy V. kerületi 100 négyzetméteres, a másik egy XIII. kerületi 48 négyzetméteres ingatlan, összértékük igen magas, akár 150 millió forint is lehet – nyilatkozta a TV2 stábjának egy szakértő. 

Botka László anyja 2002 és 2010 között MSZP-s országgyűlési képviselő volt, 2002 és 2006 között Szolnok polgármestere is. Nógrádi Tibor, a szegedi Fidesz elnöke szerint nincs reális magyarázat Botka László vagyonszerzésére, a Fidesz-tagság pedig kíváncsi a forrásokra, ezért kezdeményeztek vagyonosodási vizsgálatot. Mint kiderült, az V. kerületi címen Botka László szülei laknak. A politikus 2002 óta Szeged polgármestere.

A város első embere a Délmagyar.hu-nak adott nyilatkozatában úgy reagált a történtekre, hogy karaktergyilkosság áldozata. Mint fogalmazott, „világosan látszik, hogy az államilag támogatott Habony-féle fideszes média karaktergyilkosságot kezdett ellenem. 

Ez nem lep meg”. Szerinte a Fidesz nem vitatkozik, hanem próbálja lejáratni és ellehetetleníteni a politikai ellenfeleit. Mint nyilatkozta, húszéves politikai pályafutása alatt már jó néhány ilyet átélt. Véleménye szerint az már önmagában érdekes, hogy vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek ellene, pedig nincs eltitkolt vagyona. 

Kiemelte, 1994 óta, amikor először választották meg Szeged országgyűlési képviselőjének, minden évben teljes körűen és tételesen beszámol arról a vagyonnyilatkozatában, hogy milyen jövedelme és vagyona van.

A politikus idén leadott vagyonbevallásából kiderül, hogy felerészben tulajdonosa egy 2001-ben vásárolt szegedi lakóháznak, amely egy 843 négyzetméteres telken áll, valamint szintén fele­részben tulajdonosa egy Szuha-Mátraalmáson álló üdülőnek, amelyet 2007-ben vásárolt. 

Budapesten az V. kerületi 95 négyzetméteres lakást szüleitől kapta 2015-ben, amelynek felerészben tulajdonosa. A XIII. kerületi társasházi ingatlant szintén a szüleitől kapta 2015-ben, ugyanazon a napon, azaz április 7-én, mint az előzőt, viszont ez teljes egészében Botka László tulajdona lett. 

Autója, nagy értékű ingósága nincs, értékpapírt sem tudhat magáénak. Készpénzben négy és fél millió forintja van a szegedi polgármesternek, de 38 és fél millió forintnyi pénzintézeti számlaköveteléssel is rendelkezik.

Losonczi Kata - Magyar Idők