Rég nem tapasztalt egységbe forrasztotta a romániai magyarságot Klaus Johannis csütörtöki bejelentése. Politikai hovatartozástól függetlenül mindenkit felháborított, hogy a román államfő visszavonta Tőkés László állami kitüntetését, a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát.
Tőkés Lászlót az 1989-es forradalomban játszott szerepéért tüntette ki 2009-ben Traian Basescu akkori államfő, az elismerés visszavonását pedig Victor Ponta volt kormányfő indítványozta 2013 őszén. Kezdeményezését azzal indokolta, hogy Tőkés a tusnádfürdői szabadegyetemen azt szorgalmazta, dél-tiroli mintára Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében. 

Ponta szerint ezzel megkérdőjelezte Románia egységes és oszthatatlan nemzetállami jellegét. Miután kiderült, hogy az érdemrend visszavonását csak azok kezdeményezhetik, akik maguk is részesültek a kitüntetésben, nyolc kitüntetett szociáldemokrata politikus elindította a folyamatot, egy héttagú becsületbíróság – tagjai közül négyen a szociáldemokraták volt vagy jelenlegi törvényhozói – pedig úgy döntött: az európai parlamenti képviselő méltatlan az érdemrendre. 

Tőkés László megtámadta a becsületbíróság határozatát a bukaresti táblabíróság közigazgatási részlegén, amely 2014-ben úgy határozott, nem fogadja be a keresetet, nem tárgyalja érdemben az ügyet. Ezt a döntést az EP-képviselő megfellebbezte, ám keresetét a legfelsőbb bíróság elutasította, és formai okokra hivatkozva nem érvénytelenítette a becsületbírósági javaslatot. – Nem tettem egyebet, csak kiálltam amellett, hogy egy kisebbséget az illetékes anyaország részesítsen védelemben, olyanképpen, ahogyan Ausztria védhatalmi státussal rendelkezett a dél-tiroli osztrák kisebbség tekintetében – idézte fel akkori álláspontját Tőkés tegnap. 

A volt püspök úgy látja, a rendszerváltozásban játszott szerepéért kapott elismerés megvonása a romániai rendszerváltozás állapotát jelzi, és sérti a szólásszabadság eszméjét, valamint Temesvár szellemét. Szerinte a kitüntetés visszavonása az erősödő romániai magyarellenesség újabb állomása. Tőkés még nem döntötte el, megtámadja-e a bíróságon az államfő intézkedését. Mint mondta, annak idején, 1989-ben sem a dicsőség vágya késztette cselekvésre, most sem a kitüntetéshez ragaszkodik, de „nem lehet válasz nélkül hagyni, ha belénk fojtják a szót.”

A korántsem felhőtlen RMDSZ–Tőkés-viszonyon felülemelkedve, Kelemen Hunor is egyértelműen elítéli Johannis lépését. – Huszonhat évvel később is ugyanolyan értékük van a teljes hazai társadalom számára az akkori bátor tetteknek. Mindannyiunk történelmét nem lehet ilyen módon átírni, újrafogalmazni – fogalmazott Facebook-bejegyzésében az RMDSZ elnöke.

Csinta Samu - Magyar Idők