A fokozott terrorfenyegetettség miatt indított toborzási kampányt a francia hadsereg.
A védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy a kampány célja: a jelenlegi 28 ezerről 40 ezerre emelni a hadsereg tartalékosainak számát 2018 végére, mégpedig úgy, hogy naponta legalább ezer embert lehessen mozgósítani. Ezenkívül a hadsereg valamennyi erejénél létrehoznak egy újabb tartalékos erőt.

2012-ben 71 millió euró volt a tartalékosok költségvetése, idén ez az összeg 100 millió euróra emelkedett. 2014 és 2018 között évente 77 százalékkal emelkedik a tartalékosok költségvetése. 

Francois Hollande köztársasági elnök november 16-án, a párizsi terrortámadások után azt mondta, hogy az államnak jobban ki kell használnia a jövőben a hadsereg tartalékosainak lehetőségeit, majd januárban ígértet tett a tartalékosok számának növelésére.

Franciaországban a tartalékosok két nagy csoportba oszthatók. Az egyik csoportba a legalább 17 éves francia civilek vagy volt katonák tartoznak, akik egytől öt évig terjedő szerződést írhatnak alá a hadsereggel. Ugyanolyan hadműveletekre mozgósíthatók, mint a hivatásos katonák. A másik csoportba az önkéntes állampolgárok tartoznak, akik katonai jellegű feladatokat nem végezhetnek, csak kommunikációs, toborozó vagy ismeretterjesztő programokban vehetnek részt. Őket a munkáltatók kötelesek évente legalább öt napra elengedni – írja az MTI